Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Slunečníky, lavičky a veřejná zeleň, v Českém Krumlově vyslyšeli stížnosti na rozpálené náměstí

Nedostatek laviček, žádný stín a rozpálená zem. Tyto neduhy po dlouhá léta trápily všechny návštěvníky českokrumlovského náměstí Svornosti. Radnice se proto rozhodla vyslyšet stížnosti místních i turistů a osadila veřejný prostor novým mobiliářem. Součástí náměstí jsou tak nyní lavičky, které jsou kryty stínem nových stromů a slunečníků.

Stín a zeleň na náměstí Svornosti byly v Českém Krumlově dlouholetým veřejným tématem. Projekt na zastínění náměstí si také v minulosti odhlasovali obyvatelé v participativním rozpočtu. Na rozpálené dlažbě se totiž v létě nedalo dlouho vydržet a náměstí citelně chyběla zeleň, která by historický prostor oživila.

Stromy na náměstí lidi baví. Uvítali by jich klidně víc

I přesto, že poslední měsíce lidé ve městě změny na náměstí Přemysla Otakara II. příliš nevítají, najdou se kroky, které občany i návštěvníky Budějc potěšily. Jedním z nich bylo navrácení stromů, díky kterým si lidé v horkých letních dnech mohou...

To se nyní změnilo. Před začátkem letní sezóny nechalo vedení města na náměstí rozmístit slunečníky a květináče se vzrostlými stromy. Ty poskytují stín návštěvníkům sedícím na přilehlých lavičkách. „Toto moderní vybavení proměnilo tvář historického náměstí a dodalo mu na útulnosti,“ vítá proměnu krumlovský starosta Alexandr Nogrády.

Na náměstí si tak nyní mohou lidé zpříjemnit čas posezením na devíti nových lavičkách, které stíní devět nových slunečníků. Příjemnou atmosféru pak dotváří šest květináčů s květinami a vzrostlými stromy.

Prvky na náměstí jsou součástí nového městského mobiliáře, který připravilo minulé vedení radnice. Na etapy jsou v centru města umisťovány nové lavičky, odpadkové koše či stojany na kola. Tento mobiliář je navržen v nadčasovém jednotném vzhledu z dílny designéra Karla Matějky.

Oblíbeným novým prvkem, nabízejícím příjemný relax u řeky, jsou dřevěné paluby na Ostrově a na náplavce u Hradební ulice, jejichž autorem je architekt Ondřej Busta.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Český Krumlov

Štítky Český Krumlov, slunečníky, stín, stromy, participativní rozpočet, mobiliář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slunečníky, lavičky a veřejná zeleň, v Českém Krumlově vyslyšeli stížnosti na rozpálené náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.