Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Stromy na náměstí lidi baví. Uvítali by jich klidně víc

I přesto, že poslední měsíce lidé ve městě změny na náměstí Přemysla Otakara II. příliš nevítají, najdou se kroky, které občany i návštěvníky Budějc potěšily. Jedním z nich bylo navrácení stromů, díky kterým si lidé v horkých letních dnech mohou užít nejen trochu stínu, ale i příjemné atmosféry, kterou rostliny v jinak betonovém centru vytvářejí.

Stromy ve velkoobjemových květináčích se na náměstí Přemysla Otakara II. vrátily před více než měsícem a půl. Celkem 16 svitelů latnatých sem ve spolupráci s českobudějovickou teplárnou umístilo město. Jejich výběr byl poměrně „jednoduchý“. Díky tomu, že je tento druh stromu zvyklý na suchá údolí řek v Asii, je pro něj v létě rozpálené náměstí vhodnou lokalitou. Stromy navíc poměrně dlouho kvetou a jsou také známé svou zdobností.

Listy svitelu raší na jaře bronzově růžově, v létě mají svěže zelenou barvu a na podzim zlátnou. Odtud má strom také anglický název Golden Raintree. V létě, kdy je už většina keřů a stromů odkvetlá, se obalí mohutnými žlutými květy, které se na podzim mění ve zvláštní měchýřky zelených plodů a na stromě zůstanou dlouho do zimy i po opadnutí posledních listů.

Právě jejich vzhled je jedním z důvodů, proč si lidé stromy na náměstí pochvalují. „Určitě se mi to líbí. Dřív bylo náměstí tak nějak bez života. Byla tady sice spousta lidí, ale všichni rychle proletěli a byli hned pryč. Teď mi přijde, že se tady i cíleně zastaví, stromy si prohlédnou, posedí u nich a třeba si tady vypijou kafe,“ popsala Dana z Českých Budějovic. Podle ní by jich v centru klidně mohlo být víc.

V podstatě stejný názor má také studentka Martina, která si stromy díky brigádě v centru města „užívá“ téměř každý den. „Stromy jsou fajn. Doufám, že hezky porostou a bude se jim tu dařit. Myslím, že se většině lidí líbí. Nebo to tak alespoň vnímám z toho, co tady vidím. Sedává kolem nich hodně lidí, prohlížejí si i ty panely. Svůj účel podle mě určitě splnily,“ řekla.

Spolu se stromy byla na náměstí v červnu totiž umístěna také výstava teplárny, která má přiblížit její Strategii pro zelené město. Ta zahrnuje milníky směřující k ukončení spalování uhlí ještě před rokem 2030. Lidé se zde dozví o projektech, které už teplárna v rámci strategie provedla, jako například odsíření uhelných kotlů nebo rekultivaci odkaliště v Hodějovicích. Panely ale představují i připravované rozvojové projekty jako zprovoznění kotle na dřevní štěpku nebo napojení horkovodního napáječe z JE Temelín do rozvodů teplárny. Jeden z panelů je věnován také ZEVO Vráto, které bude k výrobě tepla a elektřiny používat komunální odpady.

Svitely budou na náměstí zhruba pět let, a to i v zimě. Až je bude nutné přesadit, chce je, podle místopředsedy představenstva Tomáše Kollarczyka, teplárna umístit právě na pozemcích v areálu ZEVO.

Neznamená to ale, že po pěti letech bude náměstí znovu beze stromů. Město už dopředu avizovalo, že chce s projektem pokračovat. „Bude to jako v minulosti. Radní dohlíželi na to, aby stromy nepřerostly, pak je nahradili novými a my to uděláme zrovna tak,“ uvedl primátor města Jiří Svoboda (ANO).

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redakce

Štítky náměstí, České Budějovice, stromy, zeleň, anketa, strom, Přemysl Otakar II., projekt, léto, Asie, Jiří Svoboda, ANO 2011, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stromy na náměstí lidi baví. Uvítali by jich klidně víc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.