Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Lidé napočítali v Českých Budějovicích 857 druhů zvířat a rostlin, nejčastější byla kachna divoká

Výzva City Nature Challenge opět přinesla velice zajímavé výsledky. Koncem dubna při ní lidé zdokumentovali českobudějovickou přírodu v celkem 2 887 pozorováních a nafotili 857 druhů organismů.

Do City Nature Challenge se zapojilo celkem 690 měst z 51 zemí ze všech 7 kontinentů. Více než 83 tisíc pozorovatelů vyfotografovalo přes 2,43 milionu organismů, které byly zařazeny do 65 682 druhů. České Budějovice se se svými výsledky umístily na 167. příčce v počtu pozorování a na 152. příčce v počtu zdokumentovaných druhů, a to z téměř sedmi set měst celého světa.

„Vůbec nejpozorovanějším druhem jak globálně, tak i v Českých Budějovicích byla kachna divoká. Mezi další nejčastěji focené druhy na území Českých Budějovic pak patřily rozrazil rezekvítek, zvaný bouřka, sedmikráska obecná, popenec obecný a hluchavka bílá. Z živočichů to byly kos černý, ruměnice pospolná a labuť velká,“ sdělila za Biologické centrum AV ČR Daniela Procházková.

Účastníkům výzvy se v Českých Budějovicích podařilo zachytit i vzácnější a ohrožené druhy, zejména v lokalitě Vrbenských rybníků. Mezi ptáky to byli kriticky ohrožený kolpík bílý, polák velký, čejka chocholatá, kvakoš noční, potápka černokrká či zrzohlávka rudozubá. Mezi vzácnějšími rostlinami pak figurují například orchidej prstnatec májový, ostřice vyvýšená, ocún jesenní nebo masožravá vodní rostlina bublinatka jižní.

Budějovičtí pozorovatelé fotografovali také celou řadu invazních druhů. Mezi ně patří například hmyzí škůdce zavíječ zimostrázový, slunéčko východní, které se v České republice šíří od roku 2006, či ryba slunečnice pestrá, která byla zachycena v nádrži Bagr v lesoparku Stromovka.

Z invazních rostlin to byly javor jasanolistý, který se rychle a snadno šíří, křídlatka česká, což je kříženec křídlatky japonské a křídlatky sachalinské, který byl poprvé popsán v roce 1983, dále pak netýkavka malokvětá, která je dokonale uzpůsobena k šíření semen a rychlost jejího rozšiřování se může pohybovat až kolem 24 km za rok.

„Do výzvy se v Českých Budějovicích zapojilo celkem 80 lidí. Průměrně každý pozorovatel vyfotil 37 pozorování. Zcela nejaktivnějším pozorovatelem byl uživatel s přezdívkou paddingtonfamily s 431 pozorováními a 277 zaznamenanými druhy,“ uvedla Procházková.

Mezi městy v České republice se Budějovice umístily na 4. místě. V počtu pozorování zvítězil letošní nováček soutěže, Ostrava, s více než 19,5 tisíci pozorování, na druhém místě skončila Praha s 19,1 tisíci pozorování, třetí bylo Brno s 4,1 tisíci pozorování. Uherské Hradiště si připsalo 1115 pozorování a Veselsko 385.

City Nature Challenge v Českých Budějovicích organizovalo již po třetí Biologické centrum AV ČR. „Je skvělé, že jsme spolu se všemi účastníky mohli přispět k jedinečnému souboru dat pozorování městské přírody a podpořit tak ekologické povědomí a důležitost ochrany našeho přírodního prostředí pro budoucí generace,“ myslí si Procházková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Biologické centrum AV ČR

Štítky Zvířata ve městě, pozorování, rostliny, ohrožené druhy, City Nature Challenge

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé napočítali v Českých Budějovicích 857 druhů zvířat a rostlin, nejčastější byla kachna divoká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.