Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Nová cyklostezka u ČEZ areálu je dokončená, nejen cyklistům se otevře nejpozději po víkendu

Zástupci českobudějovické radnice oznámili dokončení přeložky cyklistické trasy vedoucí kolem ČEZ areálu Vltava. Právě křížení cyklostezky se zábavným areálem bylo v minulosti zdrojem vášnivých debat a silné kritiky. Nová přeložka by měla cyklistům umožnit bezpečný průjezd lokalitou bez rizika srážky s rekreanty.

U nového sportovně relaxačního areálu nedaleko křižovatky Diamant dělníci právě dokončují poslední úpravy. Novou přeložku cyklostezky dokázali dokončit s dvoutýdenním předstihem. Přestože město stavbu oficiálně zkolauduje až 15. června, již po víkendu budou moct na stezku vyjet první cyklisté i bruslaři. Oficiálně se však budou stále pohybovat po stavbě, a tak musí dbát zvýšené opatrnosti.

„Už když jsme areál minulý rok otevírali, věděli jsme, že bude nutné trasu cyklostezky upravit. A přestože jsme občany žádali o trpělivost, vedlo to k velice zajímavé a mnohdy opravdu vyostřené debatě. Toto období je však již za námi,“ sdělil hejtman Jihočeského kraje a budějovický radní Martin Kuba (ODS).

Změnu trasy značí na cyklostezce dlažební kostky.

Cyklostezka na levém břehu Vltavy je totiž silně vytížená, a nejen cyklistům vadila jak dočasná omezení provozu, tak i riziko srážky s lidmi, kteří využívají sportovního a rekreačního zázemí nového areálu.

„Areál si místní oblíbili a je opravdu vytížený. Kvůli cyklostezce, která celý areál protíná, tu však bylo velké riziko kolize. To se nyní díky nové trase stezky mění a žádné kolize mezi uživateli cyklistické trasy a areálu již nehrozí,“ vyjádřila primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Nová trasa stezky z té původní odbočuje hned za křižovatkou Diamant a objíždí volnočasový areál z levé strany. Zpět na původní trasu se napojuje hned za jeho hranicí. Na změnu trasy bude cyklisty a další sportovce upozorňovat jak nové dopravní značení, tak dlažební kostky, které stezku oddělují od areálu.

„Tím novinky nekončí. Spolu s Povodím Vltavy jsme již dokončili úpravu břehů a brzy osadíme plovoucí mola. Jedno volejbalové hřiště se změní na fotbalové, přibyde zde stolní tenis a plánujeme otevřít také půjčovnu paddleboardů a dalších vodních plavidel,“ láká na novou sezonu náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Ten také doplnil, že koncem června město předá stavbu parkoviště pro 90 aut. „Výstavba parkoviště však neznamená, že by sem lidé měli jezdit primárně autem. Areál je určen hlavně pro místní, dá se sem dojít pěšky, přijet na kole nebo využít městskou dopravu,“ doplnil.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Souček

Štítky ČEZ areál, cyklostezka, sport, relax, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová cyklostezka u ČEZ areálu je dokončená, nejen cyklistům se otevře nejpozději po víkendu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.