Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

V Kovosvitu v Sezimově Ústí fungují pouze dvě haly ze šesti, zbylo už jen 44 pracovníků

Ve strojírenské firmě Kovosvit MAS v Sezimově Ústí na Táborsku v současnosti fungují jen dvě haly ze šesti. Lidé opustili plechárnu, lakovnu, svařovnu a sklad. Několik lidí pracuje v montážní hale a funguje pouze slévárna.

Většina zaměstnanců firmy Kovosvit MAS již podala výpověď. Důvodem byl fakt, že jim podnik od března dluží mzdy. Ve firmě tak zbylo  přibližně 44 z 220 zaměstnanců.

"Tito lidé jsou (doma) na překážce ze strany zaměstnavatele a budou čekat stejně jako odbory do konce června, jestli se nestane něco zásadního. A pokud ne, tak zřejmě všichni opustíme firmu. Navíc v březnové výplatě nebyla zaměstnancům vyplacena vratka za daně, takže hrozí podání trestního oznámení ze strany zaměstnanců na zaměstnavatele,“ uvedl předseda základní organizace odborového svazu Kovo Kovosvit Jiří Ryzka.

Společnost Kovosvit MAS Foundry platí několik pracovníků z Machine Tools v montážní hale, kteří vyrábějí komponenty pouze pro Foundry. Kovosvit opustili i řídící pracovníci, rozpadlo se oddělení výrobně-technické, obchodní, konstrukce nebo plánování. Fungují sekce IT, personální a mzdové. "S bývalým generálním ředitelem Janem Kočvarou jsme plánovali na 1. června oslavy 85. výročí Kovosvitu s kulturním programem. Ale spíš se loučíme," dodal Ryzka.

Mnoho zaměstnanců v Kovosvitu pracovalo desítky let. Po 25 letech opouští své místo mistr dílny Radim Krajča. "Je to škoda, všichni to tak cítíme. Ale když nechodí výplata, nemá cenu pokračovat dál. V pátek jsem dal výpověď, dneska jsme dodělali docházku některým lidem, jsem tu vlastně navíc. Jdu ještě obejít nějaké firmy, životopisy jsem už poslal, do důchodu mám přes 20 let. Ptal jsem třeba C-Energy v Plané nad Lužnicí nebo v Koh-i-nooru Mladá Vožice," řekl Krajča.

Starosta Sezimova Ústí Martin Doležal (Zelená pro město) dnes řekl, že se teprve ukáže, zda bude mít situace v Kovosvitu nějaký dopad na město. Někteří zaměstnanci ale podle něj mohou mít problémy s hledáním zaměstnání. "A protože třeba musí splácet půjčky a podobně, rada města nabídla zaměstnancům, kteří jsou nájemníky městských bytů, odklad nájemného. Zatím to využila jedna rodina," uvedl starosta.

Doležal ale poukázal na propojenost aglomerace Tábor – Planá nad Lužnicí a Sezimovo Ústí. "Dnes ve firmě na našem území pracují lidé z Tábora, z Plané, a naopak lidé z našeho města ve firmách v Táboře a tak dále," podotkl. Jak dnes potvrdil Mojmír Čapka, předseda představenstva táborské firmy Brisk, která vyrábí hlavně zapalovací svíčky do aut, minulý týden jednali s 15 bývalými zaměstnanci z Kovosvitu Machine Tools a tři přijali.

Letos 17. dubna českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení s firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Ta neplatí zaměstnancům mzdy od března. Soud pak 3. května vyhlásil moratorium, potrvá tři měsíce. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Firma, která přiznává závazky za více než miliardu korun, o vyhlášení moratoria požádala, aby získala čas na přípravu reorganizačního plánu.

Do léta 2020 patřil Kovosvit MAS Machine Tools podnikateli Michalu Strnadovi, firmu za stovky milionů korun prodal ruskému investičnímu fondu Trust Union Fund. Nový vlastník převzal podnik i se závazky a úvěry za několik set milionů. Kvůli válce na Ukrajině přišla firma o všechny dodávky do Ruska, které tvořily asi desetinu všech zakázek. V polovině dubna rezignoval generální ředitel firmy Jan Kočvara, protože nesouhlasil s postupem majitelů společnosti.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kovosvit.cz

Štítky ČR, stroje, průmysl, mzdy, Kovosvit MAS, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kovosvitu v Sezimově Ústí fungují pouze dvě haly ze šesti, zbylo už jen 44 pracovníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.