Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Táborská zoo pomohla najít nový domov pro pumu ze zrušeného chovu

Chránění ohrožených druhů zvířat je jedním z hlavních cílů táborské zoologické zahrady. Nedávno se stala spojencem majitelky americké pumy, která se kvůli nesplnění zákonných podmínek o svém chovu musela vzdát. Po konzultaci s táborskou zoo našla puma nový domov v rakouské zoologické zahradě v Altenfeldenu.

„Chovat exotické zvíře může být lákavé, ne každý mu ale dokáže zajistit vhodné podmínky. Kromě dostatečného výběhu a zázemí je nutné počítat s velkými náklady na odpovídající stravu a kvalitní veterinární péči. Spousta chovatelů si to při pořízení vysněného zvířete neuvědomí a zjistí to až už je pozdě. Naposledy se na nás obrátila majitelka pumy americké, které úřady už před časem kvůli nesplnění zákonných povinností chov zrušily. Majitelka ale pumu měla u sebe i nadále, protože ji neměla kam dát. Po dohodě s ní jsme pumě nalezli odpovídající nový domov v rakouském Tierpark Altenfelden, kam jsme ji převezli tento týden,“ říká ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Puma našla nový domov v Rakousku. 

Puma americká zvládla převoz od soukromé chovatelky v pořádku a hned po vypuštění do výběhu začala svůj nový rozhlehlý domov zvědavě prozkoumávat. Jako výborný lezec jistě využije některou z mnoha překážek, kterých má ve svém novém výběhu spoustu.

Pumy, nazývané také horské lvy, jsou druhou největší kočkovitou šelmou v Americe a jsou schopny úspěšně lovit nejen menší zvířata, ale i kojoty a aligátory. Žijí samotářským způsobem života, samci se se samicemi sdružují jen v době páření.

Rozlohou největší zoologická zahrada jižních Čech a největší soukromá zoo v Česku ZOO Tábor patří k nejmladším zahradám v Česku. Vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací a rozprodáním zvířat. Pro veřejnost byla ZOO Tábor otevřena o měsíc později. V roce 2023 ji navštívilo 111 tisíc lidí. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Tábor

Štítky Zoo, Tábor, puma, chov, Rakousko, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborská zoo pomohla najít nový domov pro pumu ze zrušeného chovu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.