Počasí dnes29 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Koupací sezona v Jižních Čechách odstartovala na výbornou. Kvalita vody je prozatím velmi dobrá

Koupací sezona v Jižních Čechách odstartovala s pozitivními výsledky analýz vody. Na Orlíku i Lipně je koupání výborné, ale některé oblasti vyžadují opatrnost kvůli mikrobiologickým ukazatelům. Přestože voda většinou splňuje normy, pravidelné kontroly zůstávají nezbytné pro zajištění bezpečnosti rekreantů.

Oficiální koupací sezona v České republice odstartovala prvního června. Výsledky analýz vody odebírané na začátku týdne v určených koupacích oblastech jižních Čech dnes potvrdily pozitivní vývoj oproti prvnímu květnovému měření. Na Orlíku došlo ke zlepšení, a koupací voda splňuje požadavky i v dalších sledovaných lokalitách, jako je rybník Hejtman či voda u Lipna u Černé v Pošumaví.

Koupací oblasti jsou definovány zákonem, a v Jihočeském kraji jsou pravidelně monitorovány. Patří mezi ně dvě koupací oblasti na Orlíku – Podolsko a Radava, a tři na Lipně - pláže u Lipna nad Vltavou, Černé v Pošumaví a Horní Planá. Kvalita vody je sledována i v rekreačních rybnících Hejtman a Staňkovský rybník u Chlumu u Třeboně. Pravidelné kontroly probíhají jednou za dva týdny, s možností mimořádných odběrů v případě nesplnění stanovených standardů.

„Aktuálně vykazuje velmi dobrou jakost voda na Orlíku, pomohl zřejmě vyšší průtok jihočeských řek po deštích. U Podolska je hodnocena stupněm 2 a voda je tu vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, kdy byla překročena hodnota ukazatele sinice a chlorofyl a, u autokempu Radava dostala voda jedničku,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Horší voda je na pláži v Lipně nad Vltavou

Rekreační rybníky Hejtman u Chlumu u Třeboně opět získaly hodnocení jedničky, zatímco Staňkovský rybník dostal trojku, což naznačuje zhoršenou kvalitu vody a mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů.

Kvalita vody na Lipně je aktuálně dobrá, nicméně hodnocení některých oblastí může být ovlivněno výsledky mikrobiologických analýz z minulých sezón. Voda u Černé v Pošumaví je vhodná ke koupání a obdržela jedničku. Na pláži v Horní Plané byla kvalita vody hodnocena trojkou, přestože aktuální analýzy ji označují jako vhodnou ke koupání. Z důvodu mikrobiologických ukazatelů z minulých sezón je však souhrnně hodnocena jako voda se zhoršenou kvalitou.

Na pláži v Lipně nad Vltavou byla kvalita vody také hodnocena trojkou, což značí mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky kvalita vody, Lipno, Orlík, Hejtman, koupání, sezona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupací sezona v Jižních Čechách odstartovala na výbornou. Kvalita vody je prozatím velmi dobrá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.