Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Modernizace českobudějovické teplárny pokračuje, nový kotel sníží spotřebu uhlí o další třetinu

Teplárna České Budějovice modernizuje a do roku 2028 chce fungovat zcela bez uhlí. Nyní dokončila výstavbu nového kotle na biomasu, který společně s teplovodem z Jaderné elektrárny Temelín dokáže snížit spotřebu uhlí o dvě třetiny. Zbylou třetinu má nahradit zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO) ve Vrátě. S modernizací teplárny pomáhá dotační program Ministerstva životního prostředí.

S modernizací teplárny pomohlo Ministerstvo životního prostředí

Českobudějovická teplárna prošla významnou modernizací, která Českým Budějovicím přinese ekologické vytápění a zlepšení kvality ovzduší. Díky dotaci z programu HEAT Modernizačního fondu Ministerstva životního prostředí byl nahrazen starý uhelný kotel novým, který spaluje biomasu.

„V Budějovicích jsme vyměnili starý kotel na uhlí za nový, který spaluje biomasu, konkrétně štěpku. Ve výsledku to znamená, že do ovzduší meziročně vypustíme méně emisí včetně CO2 a významně snížíme spotřebu neobnovitelných zdrojů,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Nové dvoukomorové silo dokáže kotel zásobovat tři dny. 

Součástí projektu je také vybudování sila na skladování štěpky. To i přes svůj velký objem nedokáže nový kotel zásobovat déle než tři dny. „S novým kotlem T12 se tak pojí velice složitá logistika týkající se zásobování,“ uvedl člen představenstva teplárny Martin Žahourek.

Ten také doplnil, že nový kotel nyní čeká náročné seřizování a následně zkušební provoz. „Děláme vše proto, aby byl kotel v plném provozu už na příští topnou sezonu,“ doplnil Žahourek.

K modernizaci Teplárny České Budějovice přispěla více než třistamilionová dotace z programu HEAT Modernizačního fondu. Ministr Hladík nyní oznámil, že program vstupuje do své páté fáze a přinese další významné investice na dekarbonizaci teplárenství. Počítá se s novou investicí ve výši až 20 miliard.

„Je to další krok v investicích do našeho teplárenství, které je zásadní složkou státní energetické infrastruktury,“ uvedl Hladík. Program HEAT podpořil již přes třicet projektů v hodnotě přes 46 miliard, přičemž celkem už bylo zaalokováno projektů za téměř 70 miliard korun. Nová výzva pak nabídne dalších 20 miliard korun na podporu modernizace teplárenství.

ZEVO dokončí do roku 2028

„Dotace je určená na přechod z uhlí a uhelných derivátů na biomasu a jiné obnovitelné zdroje, včetně tepelných čerpadel nebo využití geotermální energie. Podporován je stále i přechod na zemní plyn s účinnou kombinovanou výrobou elektřiny a tepla,“ uvedl ministr Hladík. Žádosti mohou teplárny podávat od 15. července do 29. listopadu 2024, přičemž podpora se bude pohybovat v rozmezí 30 až 65 % z celkových způsobilých výdajů projektů.

Štěpku do kotle přemístí nově vybudovaný dopravník.

Kromě nového českobudějovického kotle na biomasu podpořil program HEAT i další jihočeské projekty. Pomohl například s financováním připravovaného (ZEVO v Písku a Plané nad Lužnicí, kde se podílel také na vybudování nového kotle na štěpku. Českobudějovická teplárna pak z programu plánuje čerpat peníze také na ZEVO Vráto.

„Výstavba ZEVO bude stát okolo 7,6 milionu korun. Program ministerstva podpoří výstavbu až z 60 procent. Zbytek bude teplárna financovat pomocí komerčních úvěrů,“ uvedl předseda představenstva Teplárny České Budějovice Václav Král.

ZEVO Vráto dle něj dokončí do roku 2028, ještě před zahájením zákazu skládkování a evropskými termíny pro dekarbonizaci. Dokončení ZEVO bude poslední etapou v přechodu českobudějovické teplárny na jiné než uhelné zdroje energie.

Přechod od uhlí máme rozdělené do tří etap. Tou první bylo dokončení teplovodu z Jaderné elektrárny Temelín, druhou je právě dokončený kotel na biomasu a tou třetí je energetické využití odpadu,“ uvedl Král s tím, že každý z těchto zdrojů dokáže snížit původní spotřebu uhlí o třetinu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Teplárna České Budějovice, ZEVO, Ministerstvo životního prostředí, kotel na biomasu, štěpka, ekologie, emise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizace českobudějovické teplárny pokračuje, nový kotel sníží spotřebu uhlí o další třetinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.