Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Výsadek ze člunu, záchrana tonoucího i skoky do neznámé vody, strakoničtí vojáci trénovali na Lipně

Vysazení na vodní plochu, pomoc tonoucímu plavci nebo skoky do neznámé vody, nejen to procvičovali strakoničtí vojáci v záloze ve spolupráci s Vodní záchrannou službou. Potřebné dovednosti trénovali na Lipenské přehradní nádrži na Českokrumlovsku.

Vysazení ze člunu na vodní plochu si vyzkoušel i svobodník Lukáš Lenghardt. „Snesl bych i vyšší rychlost,“ potvrdil s úsměvem, že si cvičení skutečně užil. „Mojí zálibou jsou motorky, mám rád jízdu na okruhu, takže rychlost a adrenalin jsou mi vlastní,“ prozradil se na sebe jednačtyřicetiletý voják v záloze.

Spolu se svými kolegy nacvičoval i to, jak pomoci indisponovanému plavci. Ať už jako jednotlivec, ve skupině či s využitím paddleboardu. „Jsou to hodně užitečné poznatky a zkušenosti, které se mohou hodit i v civilním životě,“ ocenil náplň výcviku svobodník Lenghardt.

Lenghardt u strakonické jednotky aktivní zálohy slouží od roku 2021. Jeho hlavním úkolem je střežit palebná postavení a místa velení protiletadlových jednotek. Nejčastěji tak cvičí taktiku, bojové drily a střelbu z ručních zbraní.

„Snažíme se tento vševojskový výcvik zpestřit a doplnit o další aktivity, které sice bezprostředně nesouvisejí se strážní službou, ale patří mezi dovednosti vojáků nebo je lze využít v civilním prostředí,“ vysvětlil kapitán Michal Štoural, který velí jednotce aktivní zálohy, jež je součástí 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích.

Vojenské lezení i plavání pod ledem

Nedávno tak vojáci v záloze absolvovali výcvik ve vojenském lezení. Na začátku roku ve spolupráci s vodními záchranáři procvičovali plavání v ledové vodě a způsoby sebezáchrany, když se člověk proboří pod led. Řada strakonických záložáků má za sebou i speciální výcvik S.E.R.E., při kterém se učili, jak přežít v nouzi na nepřátelském území a zachránit se, tedy dostat se zpět do bezpečí.

Součástí výcviku, který se odehrával v obci Dolní Vltavice, kde sídlí Vodní záchranná služba Českého červeného kříže Český Krumlov, byly i prvky vojenského plavání.„Instruktoři, ať už z našeho útvaru, jiných útvarů Armády ČR i civilních složek, mají velkou zásluhu na tom, že vojáci v záloze hodnotí výcvik jako zajímavý. Samozřejmě nám to pomáhá zvyšovat naplněnost naší jednotky aktivní zálohy. V podstatě není měsíc, abych neřešil nové zájemce o službu u naší jednotky,“ uzavřel Štoural.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Jana Samcová

Štítky vojáci, vodní záchranáři, Lipno, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výsadek ze člunu, záchrana tonoucího i skoky do neznámé vody, strakoničtí vojáci trénovali na Lipně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.