Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Olympiáda dětí a mládeže se blíží. Zve na velkolepé zahájení, mladé sportovce i doprovodné akce

Už tento týden přivítá Jihočeský kraj přes tři tisíce mladých sportovců, kteří se do Jihočeského kraje sjedou na Olympiádu dětí a mládeže. Ta začne již tuto neděli 23. června slavnostním ceremoniálem na náplavce u Dlouhého mostu a návštěvníkům slibuje nejen napínavá sportovní klání, ale i bohatý doprovodný program.

Olympiáda dětí a mládeže se soustředí primárně v Českých Budějovicích, ale zavítá i do dalších jihočeských měst. Sportovat se bude i v Hluboké nad Vltavou a Táboře. Přípravy trvaly dva roky a organizátoři věří, že olympiáda přinese nezapomenutelné zážitky pro sportovce i návštěvníky.

Pochodeň přinese Eva Adamczyková

Zahajovací ceremoniál bude na náplavce u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích již tuto neděli 23. června. "Chceme využít příležitosti, kdy je Olympiáda dětí a mládeže časově velmi blízko k letní olympiádě v Paříži. Lidé tak více vnímají, že to nejsou pouhé dětské závody, ale že sem opravdu dorazí nadějní sportovci a možná i budoucí olympionici z celé republiky," vysvětlil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Jihočeský kraj představil podobu pochodně pro zahájení ODM.  

Při slavnostním zahájení se představí všechny krajské výpravy spolu se svými vlajkonoši. Tím jihočeským bude fotbalista David Lafata. Nebude chybět ani ceremoniální zapálení olympijského ohně. Toho se ujme dvojnásobná olympijská medailistka Eva Adamczyková. Tuto roli si vyzkoušela již na loňské zimní olympiádě v Královéhradeckém kraji. Novinkou letošního ročníku však bude pochodeň, kterou pro ODM navrhl a vyrobil Filip Tomášek, student uměleckého kovářství na Akademii Světlá nad Sázavou.

Jihočeská ODM ale nebude pouze o sportu. Sportovní klání budou doprovázet různorodé společenské, vzdělávací a kulturní akce. "Doprovodný program máme naplánovaný na celý týden. Sportovní i společenské akce jsou připravené jak pro Budějovice, tak pro další města, v kterých budou mladí sportovci soutěžit. Kromě sportu nabídneme například sportovní konferenci, vzdělávací akce nebo zajímavé zahajovací i medailové ceremoniály," uvedl za Český olympijský výbor Filip Šuman.

150 dronů nad Vltavou

"My říkáme Olympiádě dětí a mládeže Malá Paříž. Přesně v tomhle duchu jsme k organizaci přistupovali. Kdo někdy chtěl zažít zahájení velké olympiády, tak teď má možnost v Českých Budějovicích. Historicky poprvé je zahajovací ceremoniál otevřen široké veřejnosti. Jihočeši i návštěvníci olympiády, tedy krajské výpravy a jejich doprovody, uvidí program, který je svou silou a velikostí hoden zahajovacího olympijského ceremoniálu. Průvod přejde po mostě přes řeku Vltavu, protože voda je živel, který náš kraj identifikuje," řekl Kuba.

Slavnostním ceremoniálem pak návštěvníky provede televizní moderátor Daniel Stach. Mladí sportovci si následně budou moci užít koncert Adama Mišíka a kulturní program je připravený také pro veřejnost. Od čtvrt na deset zahraje Jihočeské filharmonie a večer ukončí multimediální show Circles.

„Taková podívaná v České republice ještě nikdy nebyla. V hodinové spektakulární show se na velkoplošné audiovizuální scéně zapojí více než 270 účinkujících, mezi kterými bude i speciální zahraniční host, akrobatická taneční skupina ZURCAROH, která vyhrála America's Got Talent. Mezi speciální efekty, které rozzářil náš ohňostroj, zařadili pořadatelé i 150 světelných dronů. Do programu se zapojí i 200 jihočeských dobrovolných hasičů. Prostě zvedneme Vltavu z jejího koryta přímo nad hlavy diváků,“ láká hejtman.

Na jihu Čech chybí ubytování

Tábor, kam ODM vrací po 15 letech, se také připravuje na nabitý sportovní i doprovodný program. Sportovci tam budou soutěžit ve volejbalu, házené, basketbalu, florbalu a v jízdě na horských kolech. "Na břehu Jordánu vznikne velká olympijská zóna. Na návštěvníky tam bude čekat atletika, basketbal, koloběžky, kopy na branku nebo veslování. Hlavní program pak bude na Žižkově náměstí, kde plánujeme slackline show a ukázku akrobacie," popsala místostarostka Tábora Lenka Horejsková.

ODM bude velkou zátěží také pro město České Budějovice, které počítá s tím, že sportovní akci navštíví desítky tisíc lidí. „Díky olympiádě máme příležitost vyzkoušet si, jak to zvládneme v roce 2028, kdy se České Budějovice stanou Evropským hlavním městem kultury. Předpokládáme, že na olympiádu se letos přijede podívat až třicet tisíc návštěvníků,“ sdělila primátorka krajského města Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Hejtman pak k téma doplnil, že právě při těchto akcích město naráží na největší nevýhodu jihočeského kraje, kterou jsou nízké ubytovací kapacity. „Za ty čtyři dny se nejen v Českých Budějovicích ubytuje opravdu hodně občanů. Opět nám to ukazuje slabinu, kterou zde na jihu Čech máme. Přesto, že jsme schopní uspořádat akci, která přitáhne opravdu velký počet lidí, tak narážíme na ubytovací kapacity. Ukazuje se, že na hledání partnerů, kteří by zde stavěli například hotely musíme intenzivně pracovat, protože potenciál kraje si o to říká,“ dodal Kuba.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Olympiáda, Olympiáda dětí a mládeže, Jihočeský kraj, sport, děti, mládež

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olympiáda dětí a mládeže se blíží. Zve na velkolepé zahájení, mladé sportovce i doprovodné akce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.