Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Sanace zvětralé skály je dokončená, Fritschovu stezku u Boršova nad Vltavou tak otevřou již tento víkend

V sobotu se otevře Fritschova turistická stezka u Boršova nad Vltavou na Českobudějovicku. Loni v listopadu se na ni přibližně jeden kilometr od obce zřítila část zvětralé skály. Od té doby byl úsek dlouhý zhruba 350 metrů uzavřený, turisté chodili provizorní vyznačenou trasou. Veškeré náklady s projektovou dokumentací vyjdou na více než osm milionů korun, které zaplatí obec. Od ministerstva životního prostředí dostane město dotaci 3,2 milionu Kč.

"Práce byly vykonány na zhruba jednom hektaru skály. Pracovníci firmy Strix zpevnili skálu kotvami v místech, kde by hrozil pád celého bloku. V úsecích, kde by mohlo dojít k pádu velkých kamenů, natáhli sítě, a ještě jsou tam palisády v několika řadách, aby byl případný padající kámen postupně zastavován," řekl Zeman. O stezku se bude starat Boršov.

Podle Zemana by se na financování sanace měl podílet i Jihočeský kraj. "Zatím nejsme domluveni na nějaké částce nebo není odsouhlasená konkrétní finanční pomoc. Ještě to nemáme v žádných materiálech pro jednání. Ale je to také zájem Jihočeského kraje, protože po stezce chodí Jihočeši," řekl novinářům náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL), který má na starosti cestovní ruch.

Fritschova stezka měří 18 kilometrů a vede z Boršova nad Vltavou do Zlaté Koruny. Patří mezi vyhledávaná místa především pro lidi z Českých Budějovic a okolí. Zeman uvedl, že po ní ročně projde na 25 tisíc turistů. Fritschova stezka vznikla ve 30. letech minulého století. Od té doby skála na mnoha místech zvětrala, navíc na ní začaly růst náletové dřeviny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Boršov nad Vltavou

Štítky ČR, turistika, stavby, Fritschova stezka, Boršov nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sanace zvětralé skály je dokončená, Fritschovu stezku u Boršova nad Vltavou tak otevřou již tento víkend  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.