Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jihočeský kraj je pátým nejlepším místem pro život, nejlépe se lidem žije v Praze

Ve čtrnáctém ročníku srovnávacího výzkumu Místo pro život skončil jihočeský kraj na pátém místě. Na stupních vítězů se seřadily hlavní město Praha, Jihomoravský kraj a Královéhradecký kraj. Analytická agentura Datank vyhodnocuje kvalitu podmínek pro život na základě dat z průzkumu prováděného mezi 1 600 obyvateli.

Jih Čech dle průzkumu vyniká především v oblasti volnočasových aktivit. Konkrétně se jedná v celorepublikovém srovnání o vůbec nejvyšší počet sportovních oddílů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, stejně tak i o počet členů sportovních klubů v přepočtu na 1000 obyvatel. Celorepublikově nadprůměrný je zde počet knihoven na 100 tisíc obyvatel i podíl registrovaných čtenářů. Dobré hodnoty vykazuje i počet návštěvníků na jednu památku i na jednu kulturní akci.

Z dalších pozitiv lze uvést velmi nízký počet nehod na km silnic, vysoký počet veřejných čerpacích stanic na 100 tisíc automobilů nebo dokonce nejvyšší počet lůžek v zařízení pro seniory v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. V kraji se také v přepočtu na obyvatele nejvíce recykluje.

"Za zlepšení by stála především oblast péče o děti a vzdělávání, zejména pokud jde o nízkou kapacitu základních uměleckých škol v přepočtu na 1000 obyvatel do 14 let, vůbec nejnižší počet středisek volného času v přepočtu na 100 tisíc obyvatel nebo vysoký počet dětí na jednu třídu mateřské školy i počet dětí základních škol na jednoho učitele," přibížil výsledky průzkumu David Pavlát.

Rezervy má kraj rovněž ve velmi vysoké produkci komunálního odpadu. Z průzkumu spokojenosti vyplynulo, že spokojenost lidí s kvalitou podmínek pro život je v Jihočeském kraji na šestém místě ze všech 14 krajů České republiky.

V Praze je skvělá infrastruktura, vzdělávání i kvalita zdravotnictví

Celkem ve čtyřech z osmi sledovaných oblastí je na tom Praha v rámci celé České republiky úplně nejlépe. Pokud jde o oblast zdravotnictví a sociálních služeb, mohou si lidé v metropoli chválit nejvyšší počet lékařů i zubařů v přepočtu na 1000 obyvatel, počet lůžek v nemocnicích na 1000 obyvatel je také nejvyšší. Naděje na dožití u mužů i žen je zde rovněž vůbec nejvyšší. Nejnižší je naopak průměrná nemocnost.

V oblasti péče o děti a vzdělávání boduje hlavní město Praha zejména v nejvyšší úspěšnosti žáků u státních maturitních zkoušek, a to jak z českého jazyka, tak i z matematiky. Počet dětí na gymnáziích v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je ve srovnání s ostatními regiony také nejvyšší. V hlavním městě je rozvinutá infrastruktura, alespoň o tom svědčí nejvyšší kapacita čističek odpadních vod v přepočtu na obyvatele, nejvyšší podíl domácností využívajících internet nebo nejvyšší počet veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily na 1000 km silnic.

"V oblasti občanské společnosti a tolerance to je nejvyšší poměr přistěhovalých ku vystěhovalým, stejně jako velmi vysoká volební účast. Zapracovat by to naopak chtělo zejména v oblasti životního prostředí, konkrétně na nejvyšším množství vypouštěné odpadní vody do kanalizace v přepočtu na obyvatele nebo v nízkém množství recyklovaného odpadu na obyvatele," přiblížil Pavlát.

Součástí výzkumu je každoročně průzkum spokojenosti, který na reprezentativním vzorku 1 600 lidí z jednotlivých krajů České republiky zjišťoval, jak jsou lidé v místě svého bydliště spokojeni s podmínkami pro život. Z průzkumu spokojenosti vyplynulo, že lidé jsou se životem v Praze nejspokojenější z celé České republiky.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Místo pro život, Jihočeský kraj, průzkum, páté místo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj je pátým nejlepším místem pro život, nejlépe se lidem žije v Praze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.