Počasí dnes27 °C, zítra32 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Aktivita klíšťat je rekordní a počet nemocných roste. S ochranou pomohou repelenty, správné oblečení i očkování.

V posledních měsících stoupla aktivita klíšťat, což vedlo k nárůstu případů klíšťové encefalitidy a lymeské boreliózy. Experti varují před vyšším rizikem nákazy, které se týká i městských oblastí. Prevence zahrnuje očkování, používání repelentů a důkladnou kontrolu těla po návratu z přírody.

V posledních měsících dramaticky stoupla aktivita klíšťat, což zapříčinilo nárůst počtu případů klíšťové encefalitidy a lymeské boreliózy. Tento trend je důsledkem vyšších teplot a vydatných dešťových srážek, které vytvářejí ideální podmínky pro rozmnožování klíšťat. Kromě tradičních rizikových oblastí, jako jsou louky se stínem, vlhké travnaté okraje lesů a vysoká tráva, se klíšťata stále častěji objevují i v městských parcích a zahradách, což zvyšuje riziko nákazy při každodenních aktivitách.

Tento celorepublikový trend potvrzují i data jihočeských hygieniků. Podle údajů Krajské hygienické stanice (KHS) Jihočeského kraje došlo k výraznému nárůstu výskytu obou nejzávažnějších klíšťaty přenášených nemocí.

Klíšťata jsou aktivnější než v minulých letech

„U klíšťové encefalitidy jsme ve 25. týdnu zaznamenali 7 nových případů. Aktuálně tak registrujeme od začátku roku 24 potvrzených případů, to je o 17 více než vloni v tomto období. V případě lymeské boreliózy přibylo v týdnu 20 nových případů. Aktuálně evidujeme 196 nahlášených a potvrzených případů, což je o 47 více než vloni v tomto období. Počet potvrzených případů k druhé dekádě června je letos znatelně nejvyšší za poslední roky, a to zejména u lymeské boreliózy,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Doplnila také, že Českobudějovicko má nyní osm případů, Českokrumlovsko šest, Táborsko a Strakonicko po čtyřech a po jednom případu klíšťové encefalitidy mají Jindřichohradecko a Prachaticko. Na Písecku zatím klíšťová encefalitida letos hlášena nebyla. Vloni bylo v kraji k 25. týdnu potvrzeno sedm případů, letošní výskyt je tedy momentálně více než třikrát vyšší než ve srovnatelném období loňska.

Co se boreliózy týče, nejvíce jich je momentálně na Českobudějovicku, kde jich registrují 61, na Jindřichohradecku je jich 41, na Táborsku 40. Jedná se o okresy s dlouhodobě nejvyšším výskytem lymeské boreliózy. Dále je letos na Českokrumlovsku 16 případů, na Písecku 15, na Prachaticku 19 a na Strakonicku jsou čtyři potvrzené případy.

Jste očkovaní proti nemocem přenášeným klíšťaty?

Celkem hlasovalo0 čtenářů

Odborníci přitom varují, že proti klíšťové encefalitidě neexistuje žádná účinná léčba, která by mohla být nasazena po nakažení. Na rozdíl od lymeské boreliózy, kde lze použít antibiotika, je prevence klíšťové encefalitidy založena především na očkování. „Očkovat se může kdykoliv, pokud zájemce o očkování není v daný moment akutně nemocný a nemá jinou kontraindikaci,“ vysvětluje epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar.

„Na sezóně nezáleží, vakcínu lze podat i v teplém období. Pokud chytne očkovaný klíště po první dávce, nemůže se ještě na ochranu očkováním plně spolehnout, mohl by tedy i přesto onemocnět,“ doplňuje s tím, že zájemci o očkování by neměli otálet.

Očkování proti klíšťové encefalitidě se nyní provádí podle zrychleného schématu. Druhá dávka se podává za dva týdny po první, třetí dávka se aplikuje za 5 až 12 měsíců a další posilující dávka následuje za tři roky. Plná ochrana se dosáhne dva týdny po druhé dávce. Starší lidé nad 50 let mají očkování zdarma, což je důležité, protože riziko těžkého průběhu této nemoci stoupá s věkem.

S prevencí pomůže i správné oblečení

Kromě očkování je důležitá i mechanická ochrana proti klíšťatům. Správné používání repelentů, vhodné oblečení a důkladná prohlídka těla po návratu z přírody jsou základními preventivními opatřeními. „Virus je klíště schopné přenést už za 2 hodiny od přisátí,“ varuje doc. Rastislav Maďar. Proto je klíště nutné odstranit co nejrychleji, nejlépe kývavým pohybem a za použití dezinfekce.

Klíšťovou encefalitidou lze onemocnět nejen v České republice, ale také v Rakousku, Slovensku, Slovinsku, části Chorvatska, Německu, Švýcarsku, Maďarsku, Polsku, Pobaltí, Albánii a v některých částech Skandinávie. Prevence je tedy důležitá i pro cestovatele, kteří navštěvují tyto oblasti.

Počasí klíšťatům přeje

S prevencí proti klíšťatům pomáhá i doprovodný program na Olympiádě dětí a mládeže, která nyní probíhá v Českých Budějovicích a několika dalších jihočeských městech. „Naše akce s mottem BUĎ/JSEM SAFE má pro účastníky připravenou týmovou hru SEJMI KLÍŠTĚ. Úkolem dvou až tříčlenných týmů je při hře chytit co nejvíce světýlek. Tým, který jich chytne nejvíce, vyhrává. Výherci získají možnost být ve slosování o hlavní cenu dne, kterou je vytuněná multifunkční helma POC, a další menší ceny jako tričko s motivem BUĎ SAFE či nepropustnou kapsičku na doklady a telefon,“ láká na doprovodnou akci jedna ze spoluorganizátorek, Hana Cahová.

Vzhledem k současné biometeorologické předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu, která uvádí vysokou až mimořádnou aktivitu klíšťat na většině území Jihočeského kraje, je nutné zvýšit opatrnost. Nezapomínejte na pravidelné prohlídky a odstraňování klíšťat, protože tím snížíte riziko nákazy nejen klíšťovou encefalitidou, ale i dalšími nemocemi, které tato malá, ale nebezpečná stvoření přenášejí.


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky klíšťata, borelióza, encefalitida, očkování, město, riziko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivita klíšťat je rekordní a počet nemocných roste. S ochranou pomohou repelenty, správné oblečení i očkování.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.