Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Český Krumlov uzavřel partnerství s Trenčínem, je pro něj prvním na Slovensku

Českokrumlovští zastupitelé schválili uzavření smlouvy o partnerství s Trenčínem, které je pro jihočeské město prvním partnerským městem na Slovensku. Stejnou smlouvu schválili zastupitelé Trenčína. Obě města chtějí spolupracovat v cestovním ruchu, kultuře nebo získávání evropských dotací. Zástupci obou měst podepíšou smlouvu na podzim v Trenčíně, který se v roce 2026 stane Evropským hlavním městem kultury. Při oslavách se bude prezentovat také Český Krumlov.

„Pro nás je to brána na Slovensko. V roce 2026 velmi významně odprezentujeme naše město na Slovensku, kde by měly vystoupit naše soubory, jako třeba pěvecký soubor Perchta, který má v Trenčíně výborný ohlas, nebo špičkový dětský a mládežnický soubor ZUŠ Medvíďata. Při slavnostním zahájení se počítá i s Museem Fotoateliérem Seidel," řekl místostarosta Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí). Trenčín navštívili zástupci města loni s pěveckým sborem Perchta, letos v květnu oficiálně pozvali trenčínského primátora Richarda Rybníčka, který navštěvuje Český Krumlov už 25 let.

Trenčín, ve kterém žije zhruba 55.000 obyvatel, je 14 let velmi úspěšný v čerpání dotací z Evropské unie a v tom se chce Český Krumlov také inspirovat. „Oni ty velké dotace čerpají přímo v Bruselu a nejdou přes národní ministerstva. Takže bychom chtěli vzít naše úředníky do Trenčína a máme slíbeno, že nám poskytnou pracovníky, kteří se tomu věnují, abychom našli větší peníze přímo z Evropy,“ vysvětlil Uhlíř. Krumlovský starosta Alexandr Nogrády (ANO 2011) doplnil, že Trenčín za evropské dotace začne opravovat už třetí sportovní stadion.

Spolupráce bude spočívat také v rozvoji společných projektů v oblasti kultury, sportu a vzdělávání, v návštěvě organizací nebo spolků působících ve městech nebo ve výměně žáků a studentů.

Český Krumlov má partnerská města v Německu, Slovinsku, Rakousku, Velké Británii nebo v Itálii. Na Ukrajině je partnerským městem Kaluš a s městem Miami Beach v USA je v současnosti partnerství neaktivní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Slovensko, správa, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov uzavřel partnerství s Trenčínem, je pro něj prvním na Slovensku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.