Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Vrabel podal ústavní stížnost proti peněžitému trestu za šíření poplašné zprávy

Pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel podal ústavní stížnost proti rozsudku, podle kterého se dopustil šíření poplašné zprávy. Tvrdil, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku a vstoupit do války. Dostal za to peněžitý trest 10 tisíc korun. Podání stížnosti je patrné z justičních databází. Ústavní soud zatím o stížnosti nerozhodl, uvedla jeho mluvčí Kamila Abbasi. Soudcem zpravodajem se podle rozvrhu práce stal jeden z nových členů soudu Tomáš Langášek.

Pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel své stíhání už dříve označil za politické, spatřoval v něm snahu umlčet opozici. Státní zastupitelství tvrzení o politickém stíhání odmítlo.

Obvodní soud pro Prahu 1 Vrabelovi původně uložil čtyři měsíce vězení s podmínečným odkladem na rok a půl. Městský soud v Praze souhlasil s obvodním soudem v tom, že Vrabelovy výroky mohly vyvolat v části společnosti obavy a znepokojení. Trest ale zmírnil.

Vrabel podle obžaloby předloni v listopadu ve videu, které na youtube a facebooku viděly tisíce lidí, uvedl, že česká vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi. Ruská strana pak bude podle Vrabela útok opětovat a nukleární zbraně pošle na ČR. Kategoricky prohlášená nepravdivá informace podle obžaloby rozhodně mohla vyvolat obavy u lidí, kteří Vrabela na sociálních sítích sledují.

Vrabelovo dovolání letos odmítl Nejvyšší soud. Zdůraznil, že svobodu projevu nelze zneužívat k šíření poplašných zpráv. „V daných souvislostech jde o klamavou informaci s použitím mystifikace a lži. Obviněný varoval před údajným nebezpečím ve snaze tuto nepravdivou skutečnost zasadit do skutečných reálií, zde šlo o možnost nákupu letadel F-35, avšak ve zcela smyšleném kontextu," stojí v rozhodnutí Nejvyššího soudu. Česko nemá jaderné zbraně.

V minulých letech pořádal Vrabel protesty proti vládní politice, některých se zúčastnily desetitisíce lidí. Krajský soud v Českých Budějovicích loni prohlásil na Vrabelův majetek konkurz.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky Ladislav Vrabel, soud, ústavní stížnost, trest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Salava

Vrábe je dobrý čllověk a ma pravdu nebo ne???hahhaha vidime co dělá naše vlada te už ani hloky nebudou mid děti pač nui stat nedá důchodove rušim to tak mostrouhli berou peenize všem nšeským lidem.

Středa, 17. července 2024, 13:51Odpovědět

Vrabel podal ústavní stížnost proti peněžitému trestu za šíření poplašné zprávy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.