Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Středa 28. srpna 2024  |  Svátek má Augustýn
Bez reklam

Projekt Sociálně přívětivé město má hendikepovaným pomoct s pohybem po městě

České Budějovice aktivně pracují na projektu Sociálně přívětivé město. Ten se zaměřuje na zlepšení přístupnosti a pohodlí pro osoby s tělesným a zdravotním postižením. Tento inovativní projekt vznikl na základě spolupráce města, Střední zdravotnické školy a zástupců hendikepovaných osob.

„Projekt má ukázat, přiblížit, poznat a identifikovat místa, kterými procházejí tělesně a zrakově hendikepovaní lidé a dělají jim problémy, ale my je zkrátka takto nevnímáme, nevidíme. Postupně chceme ta místa narovnávat a pohyb na nich usnadnit,“ vysvětlil náměstek primátorky Michal Šebek (ODS), který je garantem projektu.

Město proto vytyčilo základní trasy, kterými hendikepovaní často procházejí. Studenti zdravotnické školy společně s postiženými nyní tato problematická místa mapují a následně vytvářejí zprávy pro odbor správy veřejných statků, který bude zodpovědný za jejich nápravu.

První etapa projektu zahrnuje celkem 30 tras, které spojují radnici s důležitými institucemi, jako jsou Úřad práce, pojišťovny nebo obchodní centra. „Faktem je, že úředníci a běžní občané často problémová místa nevnímají. Díky iniciativě a empatii mladých studentů začínáme vnímat pocity hendikepovaných a toto poznání přenášíme do naší práce,“ dodává Šebek.

Zbyněk Sýkora (ODS), předseda Českého paralympijského výboru a českobudějovický radní, pak vyzdvihl význam projektu: „Tohle je projekt, který lidem s postižením skutečně usnadní život. Je důležité zvyšovat povědomí o tom, že ne pro každého je cesta do práce, školy nebo obchodu jednoduchá,“ řekl.

„Chodili jsme ty dvě základní trasy, k hlavní poště na Senovážném náměstí a k IGY. Problémy dělá například dočasné umístění dopravní značky uprostřed chodníku, dost často i třeba předzahrádky, kam se člověk na vozíku nevejde, a potíže jsou někdy i s příliš krátkými intervaly u semaforů. Ten projekt je super. Oceňuji hlavně zapojení studentů, kteří se ptají na spoustu věcí a zajímají se o všechny souvislosti,“ dodává k projektu Adam Tomáš, který trpí zrakovým postižením.

Program oceňuje i primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS), která věří, že dokáže lidi motivovat k větší ohleduplnosti. „Pomáhat hendikepovaným, slabším i jinak znevýhodněným lidem beru jako samozřejmost. Musíme vytvářet optimální podmínky. Empatií a lidským dobrem k postiženým chceme nakazit veřejnost. Někdy stačí dobrá vůle k posunutí stolku a židle v předzahrádce, aby tudy pohodlně projel vozíčkář nebo prošel člověk se slepeckou holí,“ sdělila.

Idea projektu vznikla již v minulém roce, od letošního května pak studenti s hendikepovanými mapují městské ulice. Projekt má pokračovat i v zimních měsících a jeho ukončení je plánováno na červen 2025. Získané zkušenosti budou využívány při nastavování pronájmů a rekonstrukcích komunikací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

To si děláte srandu? Já jsem volal městskou policii s tím, že auta jsou zaparkovaná tak, že blokují bezbariérový přístup na chodník. Jako odpověď mi bylo řečeno, že blokovat bezbariérový přístup na chodník není přestupek a nemohou nic dělat.

Čtvrtek, 18. července 2024, 11:07Odpovědět

Projekt Sociálně přívětivé město má hendikepovaným pomoct s pohybem po městě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.