Počasí dnes26 °C, zítra29 °C
Pátek 6. září 2024  |  Svátek má Boleslav
Bez reklam

Obliba karavanů na jihu Čech stoupá, kraj nyní nabízí 70 stání až pro 1 500 lidí. Zaparkujete u vody i ve městech

Obliba cestování v karavanu stále roste. I v Jihočeském kraji se proto rozšiřuje infrastruktura potřebná pro tento druh cestování. Díky tomu výrazně stoupá počet lidí, kteří se rozhodnou svou dovolenou prožít v obytném přívěsu. Na území kraje tak aktuálně funguje přes 70 karavanových stání s kapacitou až 1500 osob.

Výhody cestování s karavanem jsou jasné. Je to levnější a flexibilnější, protože cestujete ve svém a vše si tak můžete naplánovat podle sebe. Jediné, co k tomu potřebujete, je patřičné zázemí. To se nyní v jižních Čechách výrazně zlepšuje, a to i díky dotačnímu programu Jihočeského kraje na vznik nových a modernizaci stávajících karavanových stání. Nyní jich region může nabídnout 70 s celkovou kapacitou až 1500 osob.

„S karavanem lidé dokážou procestovat jižní Čechy a užít si je úplně dokonale. Nabídka karavanových stání a doplňkových služeb stále roste, což je velmi důležité. Kempy jsou napojené na stezky na kole či pěšky, a navíc jsou nedaleko turistických cílů. Dá se tak pohodlně poznávat jihočeská krajina, užívat volný čas, relaxovat nebo jen tak vyrazit do lesa na houby či borůvky,“ říká Petr Soukup, ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu.

Pro karavany jsou vyhrazená místa například u Velkého rybníku v Trhových Svinech, u restaurace U Mostu v Nové Peci, na Stellplatz v Horních Dvorcích, na Hluboké či ve Slapech u Tábora. Určený prostor pro zaparkování je však i ve větších městech, a to konkrétně v Prachaticích, Jindřichově Hradci, Českém Krumlově či Písku, kde nyní město buduje nový kemp, který nabídku stání ještě rozšíří.

„Kromě míst pro karavany v areálu vybudujeme také čtyři veřejná parkovací místa, takzvané stellplatzy, která budou upravena tak, aby byla vhodná pro stání obytných vozů a karavanů s potřebným servisem. Takové plochy totiž v současnosti v Písku zcela chybí. Přilákat bychom tak mohli novou skupinu turistů, která je v posledních letech stále početnější,“ sdělila písecká místostarostka Petra Trambová. Doplnila také, že v areálu nebude chybět nezbytné sociální zázemí, kuchyňka pro lidi ubytované v kempu, recepce se zázemím a menší tělocvična.

Písek začne s přestavbou staré vodárny již o letních prázdninách

Letos v létě začne přeměna bývalé vodárny v Písku na moderní kemp s tělocvičnou. Rekonstrukce jedné z budov a revitalizace venkovních prostor bude stát 37,8 milionu korun. S financováním pomůže dotace, která pokryje více než polovinu celkových...

Odstavit karavan můžete také u hráze přehrady Orlík, u Podolského mostu, na koupalištích v Horní Stropnici nebo Soběslavi, u Terčina údolí nebo v Golf Bechyně. Samostatnou kapitolou jsou dvě oblasti, ke kterým kempování přirozeně patří. Jsou jimi Třeboňsko s možnostmi stání u Suchdola nad Lužnicí, Chlumu u Třeboně, Třeboně samotné či ve Staňkově a Stráži nad Nežárkou.

Místo pro kempování a karavaning najdete také na Lipensku. Kempy vítající karavany jsou například ve Frymburku, v Černé v Pošumaví, v Horní Plané i v Lipně samotném.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeská centrála cestovního ruchu

Štítky karavany, kemp, dovolená, jižní čechy, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obliba karavanů na jihu Čech stoupá, kraj nyní nabízí 70 stání až pro 1 500 lidí. Zaparkujete u vody i ve městech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.