Počasí dnes29 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

MAS Rozkvět již 20 let podporuje rozkvět území od Temelína po Lipensko

PR článek

Místní akční skupina Rozkvět, která právě letos slaví 20 let od svého založení, finančně podporuje investice obcí, podnikatelů i neziskovek. Projekty mezinárodní spolupráce, rozvoj vzdělávání či podpora rozvoje komunit, to jsou jen střípky z činností, které skupina vyvíjí.

„Po dobu mého působení v MAS (od roku 2007) jsme dosud v PRV tj. Program rozvoje venkova a v IROP ( Integrovaný regionální operační program) administrovali kolem 400 projektů s celkovým objemem dotace přesahujícím 200 milionů korun,“ říká Monika Hůrská, vedoucí pro realizaci SCLLD.

Projekty jsou opravdu různorodé, kromě podpory místních podnikatelů, proběhly např. rekonstrukce komunitních center, vybavení sálů, modernizace dětských hřišť a sportovišť, vybavení kostela, pořízení hasičských uniforem a praporů apod. „Také pomáháme s administrací v NZÚL a s kotlíkovou dotací,“ pokračuje Hůrská. Všechny tyto projekty zlepšují kvalitu života místních obyvatel, podporují udržitelný rozvoj a posilují komunitní soudržnost.

Podporujeme i komunitní život!

Rozkvět pomáhá s rozvojem a činností komunitních klubů a s organizací letních táborů. Těch se koná každoročně kolem 20ti v celém území působnosti MAS a zúčastňuje se jich asi 550 dětí. „Komunitní život se rozvíjí velmi dynamicky a zahrnuje kluby pro děti, pro rodiny s dětmi a samozřejmě nemohou chybět ani kluby pro seniory" popisuje managerka projektu OPZ+ D. Kaiserová.

Rozvoj vzdělávání

Další z aktivit je dvouletý projekt Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP České Budějovice, zkráceně MAP IV ORP ČB, do kterého je zapojeno přes 100 mateřských, základních škol a ZUŠ. Za půl roku realizace jsme zorganizovali přes 40 akcí, kterých se zúčastnilo téměř 600 pedagogů a vedení škol, 3000 dětí a žáků, ale i veřejnost. Jednou z aktivit je i spolupráce s redakcí Budějcké Drbny, kam pořádáme exkurze žáků redakcí školních časopisů.

Animace škol: 46 milionů korun pro vzdělávání

V programovém období 2014-2020 MAS Rozkvět aktivně podporovala animaci škol a školských zařízení v rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV). Díky tzv. šablonám se do regionu dostalo přes 46 milionů Kč.

Peníze ze 100% dotací pomohly s osobnostně-profesním rozvojem pedagogů (další vzdělávání), vzájemným setkáváním a sdílením zkušeností pedagogů, odborně zaměřenými setkání s rodiči a s financováním personálních posil a modernizací učeben.

Díky animaci škol se tak zkvalitnilo vzdělávání v celém regionu.

Evropské dědictví

MAS Rozkvět, z.s. je členem evropské sítě CISTERSCAPES (Cisterciácké krajiny spojující Evropu), ve které zastupuje cisterciáckou klášterní krajinu Vyšší Brod. Síť spojuje 17 klášterních krajin v 5 evropských státech. Napříč Evropou cisterciáci sdíleli nejen náboženské ideály, ale také společné zásady správy svých krajin a kulturní a technické inovace. Síť CISTERSCAPES byla v dubnu 2024 uznána Evropskou komisí jako nadnárodní památka a získala značku „Evropské dědictví“ (EUROPEAN HERITAGE LABEL). 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky MAS Rozkvět, MAP, Cisterscapes, EHL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MAS Rozkvět již 20 let podporuje rozkvět území od Temelína po Lipensko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.