Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Řídnutí kostí trápí stále více Jihočechů, jen Osteologické ambulance v Písku pečují o 14 tisíc pacientů

Písecká nemocnice plánuje rozšíření služeb své Osteologické ambulance, kde léčí pacienty s osteoporózou, lidově řídnutím kostí. Reaguje tak na rostoucí poptávku po těchto službách. Nemocnice již má svého osteologa, který vedle samotné léčby pacientů zároveň v nemocnici zajišťuje odborný dohled nad komplexní péčí v tomto oboru.

Centrum zaměřené na záchyt a léčbu osteoporózy funguje v Nemocnici Písek již přibližně půl roku. Nemocnice jej zřídila v návaznosti na spuštění programu prevence, vyhledávání a léčby osteoporózy Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Součástí centra je i denzitometr, přístroj, který skenuje kostní tkáň a prověřuje její hustotu.

Neméně důležitou, a v České republice dosud stále málo dostupnou, součástí této péče je osteologická ambulance zaměřená na adekvátní léčbu pacientů. V současnosti zajišťuje komplexní péči o 14 tisíc pacientů z Písecka, ale i Strakonicka, Prachaticka a části Táborska.

„Osteocentrum doposud fungovalo pod odborným lékařským dohledem profesora Vladimíra Paličky, uznávaného odborníka na klinickou biochemii a osteoporózu. Nově na něj dohlíží Pavel Malina, primář Oddělení klinické biochemie Nemocnice Písek, který nyní získal atestaci v oboru osteologie. Naše nemocnice má tedy vlastního osteologa, který je kompetentní k veškeré léčbě, včetně předepisování všech léků na osteoporózu,“ uvedl ředitel Nemocnice Písek Jiří Holan.

S novým osteologem chce písecká nemocnice rozšířit osteologickou ambulanci, která funguje v prostorách Metabolické a Nutriční poradny Oddělení klinické biochemie v pavilonu Q. Tu mohou pacienti nyní navštěvovat pouze v úterky a čtvrtky.

„Péči v ambulanci budou i nadále zajišťovat Vladimír Palička a Pavel Malina, nově jako dva osteologové. Zajistí léčbu pacientů z Písecka i okolních okresů, kde osteolog dosud chybí,“ dodal Jiří Holan.

Osteoporóza je onemocnění látkové výměny kostní tkáně, v jehož důsledku ubývá kostní hmota a snižuje se kvalita kostí. Křehká kost je pak náchylnější ke zlomeninám, a to už při minimální zátěži. Řídnutí kostí postihuje až 80 procent lidí starších 65 let. Jeho následky jsou bolestivé a často končí zlomeninami obratlů a kloubů, což má v mnoha případech i smrtelné následky.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Písek

Štítky zdraví, nemocnice, písek, osteoporóza, kosti, řídnutí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řídnutí kostí trápí stále více Jihočechů, jen Osteologické ambulance v Písku pečují o 14 tisíc pacientů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.