Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Síť mlžítek se v Českých Budějovicích stále rozrůstá, na Máji ji nyní doplnila první mlhobrána

Mlžítka a mlhopítka, která v horkých letních dnech přinášejí chodcům příjemné osvěžení, jsou již řadu let nedílnou součástí Českých Budějovic. Jejich síť se navíc neustále rozšiřuje. Před začátkem letní sezony nainstalovala společnost ČEVAK ve spolupráci s Městem České Budějovice tyto vodní prvky například na náměstíčku u Juvelu nebo ve Stromovce. Nově pak mají mlžítko také na sídlišti Máj.

V letošním horkém létě se nabídka mlžítek a mlhopítek v Českých Budějovicích značně rozšířila. Ve spolupráci s provozovatelem vodovodních a kanalizačních sítí v Českých Budějovicích, společností ČEVAK, je radnice osadila například ve Stromovce, na náměstíčku u Juvelu a na točně MHD v Suchém Vrbném. Zbrusu nové pak mohou občané najít na Máji, nedaleko komunitního centra.

„Snažíme se tyhle vodní prvky rozmisťovat všude po městě. Jak v obytných zónách, jako třeba tady na Máji, tak na místech, kde se lidé přirozeně shromažďují, procházejí a zároveň tráví volný čas. Samozřejmě musíme sledovat i dostupné trasy vody,“ vysvětlil náměstek primátorky Michal Šebek (ODS), který má instalaci vodních prvků na starost.

Nový vodní prvek na sídlišti Máj má netradiční tvar a funguje tak jako mlhobrána. Jedná se o první takovýto prvek ve městě. „Budeme sledovat její oblibu a využití, pro případné další rozšiřování ve městě. Tam, kde je to možné, instalujeme právě mlhopítka, aby se lidé i jejich zvířecí miláčci mohli nejen ochladit, ale i napít čisté vody. Koncept mlžítek, pítek a mlhopítek se nám velmi osvědčil a v instalaci nových budeme určitě pokračovat i v příštím roce,“ doplnil náměstek.

Tuto sezonu zprovoznilo město již devět nových mlžítek a mlhopítek. Kromě výše zmíněných míst najdete osvěžení i na náměstí Přemysla Otakara II., na Sokolském ostrově, v parku Dukelská či na Mariánském náměstí. Tato místa osvěžení jsou v Českých Budějovicích v provozu od 1. května do konce léta.

„Mlžítka se automaticky spouštějí při dosažení 20 nebo 22 stupňů Celsia v tu chvíli kolem sebe rozprašují vodu, případně si je můžete zapnout tlačítkem,“ doplnil Radim Rouče, ředitel pro strategický rozvoj společnosti ČEVAK.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky České Budějovice, město, mlžítka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Edita Macnerová

Nevím, zda je vhodné se nechat “omlžit” třeba při čekání na MHD a pak nastoupit do klimatizovaneho vozu. Víc bych přivítala přístřešky, které by chránily nejen před deštěm, ale hlavně před sluníčkem. Ty prosklené rozhodně stín neposkytují. Kdo čeká v odpoledních hodinách třeba u nádraží nebo u Družby na svůj spoj, ten ví, co tím myslím.

Středa, 24. července 2024, 23:27Odpovědět

Jakub Muroň

Tak ono to kolikrát s tou klimatizací není tak horký. Buď tam není vůbec, případně občas “nefunguje”. A pokud ji DP servíruje jako zbytek vozu, kdy často odtahuji jeden vůz za druhým, jsem rad, ze je rozbitá a nemusím dýchat tu případnou plíseň z nečištěné klimatizace. A to sluníčko je zase třeba v říjnu, listopadu fajn. Tam se člověk nikomu nezavděčí.

Čtvrtek, 25. července 2024, 08:18Odpovědět

Edita Macnerová

V říjnu asi ano, ale to také nebudou v provozu mlžítka. Ale ten stín v letních parnech je třeba

Čtvrtek, 25. července 2024, 08:34Odpovědět

Síť mlžítek se v Českých Budějovicích stále rozrůstá, na Máji ji nyní doplnila první mlhobrána  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.