Počasí dnes29 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Jihočeští hygienici letos evidují více případů klíšťových onemocnění

Jihočeští hygienici letos evidují 301 případů lymské boreliózy. Je to o 72 více než ve stejném období loni. Meziročně je také více případů klíšťové encefalitidy, a to 51.

„V končícím týdnu jsme u klíšťové encefalitidy zaznamenali osm nově potvrzených případů. Aktuálně letos registrujeme 51 potvrzených případů, to je o 22 více než vloni v tomto období, kdy jsme jich měli 29. V případě lymské boreliózy přibylo v týdnu 20 nových případů. Aktuálně evidujeme od začátku roku 301 nahlášených a potvrzených případů, což je o 72 více než vloni v tomto období. Výskyt je letos zatím nejvyšší za poslední roky, u lymské boreliózy je přibližně o čtvrtinu vyšší než v loňském roce, kdy jsme v polovině prázdnin registrovali 229 potvrzených případů," řekla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Loni hygienici na jihu Čech evidovali za celý rok 518 případů lymské boreliózy a 81 klíšťové encefalitidy. Podle prognózy Českého hydrometeorologického ústavu je na víkend pro území Jihočeského kraje předpokládána aktivita klíšťat na třetím stupni z pěti, což představuje středně velké riziko.

Klíšťová encefalitida je nehnisavý zánět mozkových blan nebo mozku. Léčba onemocnění není známá, léčí se pouze příznaky. V první fázi se objevuje zvýšená teplota, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují velké bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí. Lymská borelióza je bakteriální onemocnění, asi pětkrát častější než klíšťová encefalitida, protože přítomnost borrelií vykazuje v ohniscích až deset procent populace klíšťat. Borelióza může způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti lymské borelióze zatím ve středoevropských podmínkách neexistuje očkování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, klíšťata, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hygienici letos evidují více případů klíšťových onemocnění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.