Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Tábor uzavřel část Žižkova náměstí pro automobilovou dopravu

Tábor uzavřel část Žižkova náměstí pro automobilovou dopravu. Na jižní straně vznikla pěší zóna, která má podle vedení města sloužit k relaxaci. Pilotní projekt potrvá do poloviny září, kdy se ve městě konají největší slavnosti Táborská setkání.

„Máme připravené ankety, se kterými budeme oslovovat lidi. Příští týden budeme rozesílat elektronické dotazníky. Kromě toho jsme zřídili speciální mailovou adresu, kam mohou lidé posílat své názory," uvedl starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Město chce uzavřením jedné strany náměstí zklidnit dopravu v centru. Žižkovo náměstí funguje ve standardním režimu jako kruhový objezd. Uzavřením jedné strany radnice zrušila také 18 parkovacích míst. „Teď tam jsou místo toho slunečníky, květináče, přibylo nám tam v nedávných dnech deset stromů. Navíc jsme tam instalovali odpočinková lehátka a z místa se stala pěší zóna. Zkušenosti nám zatím ukazují, že reakce veřejnosti se dělí na dvě poloviny. Jedna je s projektem spokojená, druhá jej kritizuje," řekl mluvčí radnice Luboš Dvořák.

Pavlík dodal, že uzavření části náměstí vítají turisté, kteří Tábor v posledních dnech navštívili, a především obyvatelé centra města. „Je to dáno zklidněním dopravy. Navíc podle mě je uživatelsky velmi příjemné, pokud můžete jít od kašny na kraj náměstí, nemusíte se protahovat mezi zaparkovanými auty a ještě dávat pozor při přecházení," uvedl Pavlík.

Podle něj je trendem, aby se historická centra měst více uzavírala pro dopravu. Proto podobný krok udělal i Tábor. „Navíc se nám tím pádem plní i parkovací dům pod Střelnicí, který stojí kousek od náměstí a je to tam pár minut chůze," uvedl Pavlík.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, automobilová, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor uzavřel část Žižkova náměstí pro automobilovou dopravu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.