Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Za první měsíc prázdnin zkontrolovali hygienici 106 dětských táborů a udělili dvě pokuty a jedno napomenutí

Za první měsíc prázdnin evidují hygienici v Jihočeském kraji celkem 363 táborů, na kterých se rekreovalo 37 506 dětí. Hygienici zkontrolovali již 106 z nich a udělili dvě pokuty a jedno napomenutí. Na několika táborech se objevily také virové infekce způsobující zažívací problémy.

„V polovině prázdnin máme nahlášeno 307 zotavovacích akcí, na kterých se rekreuje 35 732 dětí, a 56 jiných podobných akcí, kterých se účastní 1 774 dětí. Dosud jsme nemuseli vydat zákaz konání akce ani jsme nezjistili žádnou nenahlášenou akci,“ sdělila ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Marie Nosková.

Přestože se letošní sezóna zatím obešla bez zákazu konání některé z akcí, nevyhnuly se tábory určitým problémům. Hygienici udělili dvě pokuty, jednu ve výši 3 000 korun na táboře na Českokrumlovsku za nedostatky v ubytování, a druhou ve výši 10 000 korun na letní škole na Táborsku kvůli závažným nedostatkům ve zdravotnické dokumentaci a hygieně.

Napomenutí obdržel provozovatel skautského tábora na Jindřichohradecku za chybné uvedení zdroje pitné vody. Tento tábor se bohužel potýkal i s gastrointestinálními potížemi, které postihly 37 z 81 účastníků. „U jednoho z 19 hospitalizovaných dětí byla laboratorně prokázána pozitivita na noroviry,“ dodala Nosková.

Další výskyt podobných potíží se objevil na jiném táboře na Jindřichohradecku, kde bylo hospitalizováno pět osob, z toho tři děti. I zde byly potvrzeny noroviry. Hygienici na místě nařídili protiepidemická opatření, provedli zkrácený rozbor vody a dezinfekci zdroje pitné vody. Podobný incident se stal i na táboře na Táborsku, kde krátkodobé zdravotní problémy zasáhly 47 osob.

Kromě těchto případů přijali hygienici pět podnětů od veřejnosti, většina z nich se ukázala jako neoprávněná. Jediný podnět týkající se nevyhovujících hygienických podmínek a personálu pod vlivem alkoholu na táboře na Strakonicku se šetří ve spolupráci s policií. Stejný tábor byl v hledáčku hygieniků i loňský rok, avšak stížnost se tehdy nepotvrdila.

Hygienici také věnovali pozornost pestrosti stravy na táborech. „Prováděli jsme hodnocení pestrosti stravy a následně edukaci pracovníků kuchyní a zdravotníků pro sestavování zdravějších jídelníčků,“ uvedla Nosková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Letní tábor Dolní Radíkov

Štítky letní tábory, děti, hygienici, kontrola, pokuty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za první měsíc prázdnin zkontrolovali hygienici 106 dětských táborů a udělili dvě pokuty a jedno napomenutí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.