Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Horská služba varuje: V horách přibývá útoků vos a dalšího bodavého hmyzu

V posledních týdnech zaznamenávají záchranáři z Horské služby prudký nárůst útoků bodavého hmyzu. K turistům napadeným vosami, včelami či jiným hmyzem vyjíždějí záchranáři každý den. Útoky jsou často spojené se silnou alergickou reakcí a mohou vést až k ohrožení života.

„V průběhu posledních týdnů jsme zaznamenali výrazný nárůst alergických reakcí v důsledku bodnutí vosou, včelou anebo jiným bodavým hmyzem. Tato nepříjemná situace, která může u člověka s alergií vést až k život ohrožujícímu stavu, je téměř na denním pořádku snad ve všech oblastech, kde Horská služba zasahuje,“ sdělil mluvčí Horské služby Marek Fryš s tím, že příkladem jsou dva zásahy v Krkonoších a další v Beskydech, které museli záchranáři řešit v horizontu 24 hodin.

V obou krkonošských případech se díky včasnému ohlášení a rychlému zásahu horských záchranářů ze Špindlerova Mlýna, kteří turistům poskytli základní medikaci, podařilo u pacientů alergickou reakci zpomalit. Oba postižení mohli být, po rozšířeném a cíleném zaléčení, propuštěni do domácího léčení.

„Beskydský případ byl daleko obtížněji řešitelný, protože léky proti alergii podali muži kolemjdoucí turisté až ve chvíli, kdy již byla alergická reakce silně rozvinuta. Souběžně oznámili celou situaci a stav muže dispečerovi Horské služby Beskydy prostřednictvím telefonního čísla 1210. Horští záchranáři ze stanic Frýdlant n. Ostravicí s kolegou z Grůně okamžitě vyrazili na místo, vyšetřili pacientův stav, připravili ho na transport a na přilehlé louce zajistili místo pro přistání vrtulníku,“ popsal případ Fryš.

V souvislosti se situací s bodavým hmyzem proto Horská služba žádá všechny turisty, kteří trpí alergií na bodnutí hmyzem, aby nezapomínali na své předepsané léky a nepohybovali se po horách sami pro případ nutnosti rychlé pomoci. „Také doporučujeme velkou obezřetnost, pokud se budou pohybovat v místech, kde je zvýšený výskyt takového hmyzu,“ doplnil Fryš.

Dostanete-li se přes všechna opatření do situace, kdy Vás jako alergika hmyz bodne, neváhejte okamžitě kontaktovat Horskou službu na čísle +420 1210 nebo záchrannou službu prostřednictvím telefonního čísla 155. Použít můžete také aplikaci Záchranka.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Horské služby

Štítky horská služba, bodavý hmyz, vosa, včela, alergie, zdraví, turistika, nebezpečí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská služba varuje: V horách přibývá útoků vos a dalšího bodavého hmyzu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.