Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Na Vítkově Hrádku by mohli začít stavět novou vyhlídku v polovině září

Na Vítkově Hrádku na Českokrumlovsku, nejvýše položeném hradu v České republice, by chtěli začít stavět v polovině září novou dřevěnou vyhlídkovou plošinu. Starou musela nedaleká obec Přední Výtoň, která je majitelem Vítkova hrádku, zbourat kvůli havarijnímu stavu. Sezonu ukončí provozovatel hradu, společnost Spása, 11. září a pak by začala výstavba vyhlídky.

Žádost o stavební povolení podá obec ihned, jakmile obdrží dokument požárně bezpečnostního řešení stavby. Výstavba plošiny bude stát zhruba 1,6 milionu korun s DPH. Práce by měly trvat dva až tři týdny, montáž se bude provádět ručně. Stavět bude jihočeská firma Nema, která vyrábí dřevostavby, krovy a vazníky, informoval dnes starosta Přední Výtoně Pavel Gabriš (SNK).

„Letos provozujeme hrad jako hrad, nikoliv jako rozhlednu a nálevnu. Pro návštěvníky je připravena zábava vně i uvnitř hradu: mohou si zastřílet z luků a praků, vyzkoušet si zbraně měkčené, dřevěné i železné, obléci si na sebe zbroj, naučit se šermovat či si zabubnovat,“ uvedl Jakub Suchánek ze společnosti Spása. Od srpna si mohou návštěvníci poslechnout historii hradu z pohledu jeho majitelů v audioprůvodci v mobilní aplikaci TourStories, dodal.

V červenci na Vítkově Hrádku připomněli výročí 630 let od věznění krále Václava IV. a 101 let od úmrtí Karla Klostermanna. Odehrál se tam šachový turnaj u příležitosti 100 let od založení šachové federace. „Letos oproti loňskému roku jsme na třetině až čtvrtině návštěvnosti. To na samotný provoz hradu nestačí, a bohužel ani na opravy a rozvoj,“ sdělil Suchánek. Kromě vstupného na hradě mohou lidé přispět do veřejné sbírky na opravu Vítkova Hrádku nebo se zapojit do komunity, která se o hrad stará.

Podle starosty Gabriše by chtěli v budoucnu na hradě vybudovat kovárnu, chlebovou pec a vícepatrový bastion. Ve spolupráci s památkáři chystají archeologický průzkum, který souvisí s dostavbou vstupní brány a opravou zdiva.

Původně gotická zřícenina hradu je ve výšce 1053 metrů nad mořem. Stojí těsně u rakouských hranic, proto tam po roce 1948 působila vojenská posádka. V 90. letech minulého století začal hrad obnovovat Spolek pro obnovu Vítkova Hrádku. Vítkův Hrádek založil v polovině 13. století Vítek z Načeradce z krumlovské větve rodu Vítkovců. Hrad leží na jižním šumavském hřebeni nad osadou Svatý Tomáš. Vítkův Hrádek bývá také nazýván Vítkův kámen podle vrchu, na němž stojí. Byl to strážní hrad na solné stezce.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Suchánek

Štítky stavby, správa, Vítkův Hrádek, Českokrumlovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vítkově Hrádku by mohli začít stavět novou vyhlídku v polovině září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.