Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Na trať z Tábora do Bechyně se vrátí Elinka, nejstarší železniční vůz v Česku

O víkendu se na trať mezi Táborem a Bechyní vrátí nejstarší železniční vůz v ČR s názvem Elinka. Přidá se k historické lokomotivě Bobinka, která jezdí na trase od začátku léta. Vůz, který prošel v uplynulém roce náročnou opravou motoru, pojede každou sobotu od 10. srpna do 14. září.

Unikátní Křižíkův elektromotorový vůz zvaný Elinka ze sbírky Národního technického muzea (NTM) nasadí České dráhy do provozu v sobotu. „Domluvili jsme se s kolegy z Národního technického muzea, že zajistíme nostalgické jízdy tohoto vozu nejen o čtyřech srpnových sobotách, ale také 7. a 14. září. Zájemci tak budou mít více příležitostí svézt se tímto historickým unikátem na kolejích," řekl náměstek ředitele ČD Jiří Ješeta.

Technici v minulých měsících u nejstaršího elektrického železničního vozu v republice rekonstruovali motor. „Oprava vadného vinutí 90 let starého motoru vyžadovala velký podíl ruční práce, neboť technologie, kterými bylo původní vinutí vyrobeno, se dnes nepoužívají," uvedl ředitel Železničního muzea NTM Zdeněk Řešátko.

Vůz Elinka doplní historický elektrický vlak vedený lokomotivou Bobinkou, který na trase jezdí na vybraných pravidelných spojích každou sobotu od 6. července. Lokálka mezi Táborem a Bechyní patří k jihočeským unikátům. Stala se první železnicí u nás, na které jezdily vlaky poháněné elektřinou. Průkopnickou dráhu navíc zdobí most Bechyňská duha. U stanic a zastávek na trati se nacházejí jednotlivá zastavení naučné stezky Bechyňka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Českých drah

Štítky ČR, zábava, železnice, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na trať z Tábora do Bechyně se vrátí Elinka, nejstarší železniční vůz v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.