Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

S obnovou rašelinišť v NP Šumava pomůže mezinárodní skupina dobrovolníků

Více než 30 mladých dobrovolníků z pěti evropských zemí se sejde na Šumavě, aby se v mezinárodním kempu věnovali obnově rašelinišť a mokřadů. Akce, pořádaná organizací Na mysli, nabízí nejen praktickou práci na záchraně krajiny, ale i vzdělávací program zaměřený na adaptaci na klimatickou změnu a přeshraniční spolupráci.

Mladí lidé z celé Evropy se chystají na Šumavu, kde se od 17. do 24. srpna 2024 zúčastní mezinárodního dobrovolnického kempu zaměřeného na obnovu rašelinišť a mokřadů. Více než 30 dobrovolníků z Česka, Německa a dalších zemí EU bude společně pracovat na revitalizaci těchto cenných ekosystémů, které mají klíčový význam pro zadržování vody v krajině a podporu biologické rozmanitosti.

„Cílem tohoto mezinárodního dobrovolnického kempu je kromě inspirativní mezinárodní výměny především ukázat lidem z různých evropských zemí, jak můžeme být nápomocní při adaptaci na klimatickou změnu a obnově krajiny. Chceme jim na konkrétních příkladech předvést, jak se příroda umí zregenerovat i z velice těžkých zásahů, jakým je například plošné odvodňování," říká Stáňa Tomková z organizace Na mysli, která akci spolupořádá. 

Dobrovolníci se v průběhu týdne zapojí do různorodých aktivit, které mají za cíl obnovit lesní prameniště a rašelinné smrčiny v oblasti pod Lovčí skálou u Filipovy Huti a u Ptačího potoka. Tyto oblasti byly v minulosti odvodněny, což negativně ovlivnilo přirozený vodní režim. Mladí lidé budou pod dohledem odborníků pomáhat s terénními úpravami, vytvářením nových potoků a stavbou dřevěných přehrádek. Tím přispějí k obnově přirozených biotopů a zlepšení schopnosti krajiny zadržovat vodu.

Součástí programu budou také exkurze do cenných lokalit Národního parku Šumava a přednášky na aktuální ekologická témata, jako je obnova biodiverzity, adaptace na klimatickou změnu nebo problematika odlesňování. Účastníci budou mít příležitost seznámit se s výsledky práce dobrovolníků z předchozích let a získat inspiraci pro další ekologické aktivity.

Kemp je součástí aktivit organizace Na mysli, která se zaměřuje na vzdělávání a osvětu o klimatické změně. Organizace je zároveň českým koordinátorem aktivit Evropského klimatického paktu, jehož tři ambasadoři se kempu také zúčastní. Akce je podporována z programu Česko-německého fondu budoucnosti, který přispívá k rozvoji přeshraniční spolupráce a prohlubování přátelských vztahů mezi Českem a Německem.

Dobrovolnický kemp na Šumavě se stává nejen příležitostí pro mezinárodní výměnu zkušeností, ale také konkrétním příspěvkem k obnově přírodního dědictví. Mladí lidé z různých zemí spojí své síly, aby ukázali, že péče o krajinu a adaptace na klimatickou změnu jsou globálními výzvami, které mohou být řešeny společným úsilím.

Správa Národního parku Šumava pracuje na jeho revitalizaci 20 let. Za tu dobu obnovila zhruba 600 hektarů rašelinišť a dalších mokřadů a 13 kilometrů potoků. V dalších letech má přibýt dalších 2 tisíce hektarů upravené plochy. Při pracích na revitalizaci pomáhají právě i dobrovolníci.

Národní park Šumava zasahuje do Jihočeského a Západočeského kraje. Rozlohou patří mezi největší pohoří ve střední Evropě. Takřka polovina z 25 tisíc hektarů rozlohy českých rašelinišť je právě v jižních Čechách. Také zde žijí vzácné druhy živočichů a rostlin.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením organice Na mysli

Štítky šumava, rašeliniště, obnova, dobrovolníci, mezinárodní spolupráce, česko, německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kim Korg

Jenom vidím ty obrázky a vybaví se mi článek: “ilegální kopáči vltavínů, narušují půdní kryt a zůstávají po nich díry plné vody!” Ale když je to pro obnovu rašelinišť tak to nevadí ani v Národním parku :D :D Ty lidi z Životního by se měli chytit za rypáček, čapnout sáňky a odtáhnout na Jamaicu….

Úterý, 13. srpna 2024, 12:14Odpovědět

S obnovou rašelinišť v NP Šumava pomůže mezinárodní skupina dobrovolníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.