Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

MAS Krajina srdce, to je dvacet let spolupráce a partnerství pro udržitelný rozvoj venkova

PR článek

Místní akční skupina Krajina srdce mění životy na Táborsku a přináší nové možnosti pro budoucnost regionu.

MAS Krajina srdce, která letos slaví 20 let od svého vzniku, se stala neodmyslitelnou součástí rozvoje venkovských oblastí Táborska. Během této doby se MAS neustále přizpůsobuje novým výzvám a potřebám regionu, přičemž klade důraz na inovace a aktivní spolupráci s místními komunitami. MAS Krajina srdce není jen o přerozdělování dotačních prostředků – je to především o lidech, jejich energii a schopnosti společně tvořit lepší budoucnost.

MAS je zároveň platformou pro sdílení a spolupráci. Pro ředitele škol pořádá „ředitelské kavárny“, pořádá neformální akce, setkání, workshopy a exkurze třeba i pro poskytovatele sociálních služeb nebo pro starosty obcí. To vše pak vede k lepšímu strategickému plánování a snazšímu společnému řešení problémů. Podobným způsobem MAS pomohla založit nové organizace, které v území chyběly, například Sociální služby městyse Borotín, které poskytují terénní pečovatelskou službu, spolek Polánka, který se stará o úpravu běžkařských tras nebo třeba také spolek Mirabelka, který nabízí zpracování ovoce na mošty a křížaly, v neposlední řadě také destinační společnost Toulava, která byla založena za účelem rozvoje území po stránce cestovního ruchu.

Kromě obrovského počtu podpořených projektů obcí, podnikatelů i spolků se MAS Krajina srdce pyšní i vlastními projekty a aktivitami. Za zmínku stojí například snaha o výchovu nových lídrů – mladých lidí, kteří jednou převezmou zodpovědnost za budoucnost regionu. Letní tábory organizované MAS jsou příkladem, jak se úsilí o dlouhodobý rozvoj začíná projevovat. Vedoucími těchto táborů jsou často mladí lidé, kteří sami jako děti tyto tábory navštěvovali, což ukazuje na kontinuitu a dlouhodobý dopad této činnosti. Kromě toho MAS plánuje vyhlášení dotačního programu pro mládež z vlastních finančních prostředků, tzv. „Malý leader“, díky kterému podpoří realizaci inovativních nápadů mladých lidí. 

Jedním z nejvýznamnějších projektů MAS Krajina srdce je založení servisní organizace Krajina srdce, s.r.o., která se zaměřuje na podporu místních projektů, poskytování poradenství a další služby, které pomáhají rozvoji regionu. Tato organizace hraje klíčovou roli v posilování kapacit místních aktérů a umožňuje jim realizovat jejich plány a vize. V návaznosti na tento úspěch MAS plánuje, pokud to legislativa dovolí, založit i organizaci zaměřenou na komunitní energetiku, která by obyvatelům regionu umožnila sdílet a spravovat vlastní energii. Tento krok by mohl zásadně přispět k energetické soběstačnosti a udržitelnosti regionu.

MAS Krajina srdce nad rámec svého venkovského prostoru působí i ve městě Tábor prozatím jen na dobrovolnické bázi. Například zde provozuje se svými dobrovolníky Šatník, kteří zde recyklují donesený materiál (oblečení, obuv, hračky, nádobí, lůžkoviny, potřeby pro děti apod.), který pak zase rozdává lidem v nouzi nebo si ho sem chodí vyměňovat ti, kteří jen nechtějí žít konzumně (tzv. SWAP). Nízkopříjmovým domácnostem žijícím ve městě také pomáhá s administrací programu Nová zelená úsporám LIGHT. I to jsou důvody, proč se MAS nyní snaží využít příležitosti a rozšířit komunitně vedený místní rozvoje (CLLD) i do Tábora, čímž přenese úspěšný model venkovského rozvoje do městského prostředí. Tato iniciativa umožní obyvatelům Tábora aktivně se zapojit do plánování a realizace projektů, které zlepší kvalitu života ve městě, podpoří lokální ekonomiku a posílí společenskou soudržnost.

Předsedkyně Monika Smetanová k tomu říká: „Máte zájem se zapojit? Máte nějaký nápad a nevíte, jak s ním naložit? Potřebujete více informací? Nebojte se nás kontaktovat. Jsme otevření všem, co mají zájem jakkoliv přispět k rozvoji našeho regionu.“

MAS Krajina srdce je díky svému odhodlání, inovacím a silné spolupráci s místními aktéry nejen nepostradatelným partnerem pro rozvoj venkova, ale také inspirativním příkladem, jak lze úspěšně přetvářet regiony a zajišťovat jejich prosperitu i pro další generace.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky MAS, Krajina srdce, spolupráce, partnerství, rozvoj, venkon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MAS Krajina srdce, to je dvacet let spolupráce a partnerství pro udržitelný rozvoj venkova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.