Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 12. září 2024  |  Svátek má Marie
Bez reklam

Vláda rozhodne o převodu 550 milionů korun ze zisku Budvaru do státního rozpočtu

Vláda bude rozhodovat o vydání souhlasu k převodu 550 milionů korun ze zisku pivovaru Budějovický Budvar do státního rozpočtu. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) už dříve uvedl, že peníze půjdou na mimořádnou podporu farmářů a zemědělců pro letošní rok, už je na tom dohodnutý s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). Loni Budvar přispěl do rozpočtu 250 miliony a předloni 550 miliony korun.

Budějovický Budvar měl loni čistý zisk 293,8 milionu korun, oproti roku 2022 o 46,3 procenta vyšší. Tržby z prodeje výrobků a služeb meziročně stouply o 11,4 procenta na rekordních 3,37 miliardy korun. Pivovar měl loni také rekordní výstav 1,865 milionu hektolitrů piva, což je meziroční zvýšení o 4,29 procenta. Vyplývá to z výroční zprávy.

Převody peněz ze státních firem do rozpočtu umožňuje novela zákona o státním podniku, kterou podepsal prezident Petr Pavel loni v srpnu. Do státního rozpočtu odvádí peníze také Lesy ČR, které stejně jako Budvar spadají pod ministerstvo zemědělství. Z loňského zisku odvedl podnik podle údajů ministerstva zemědělství víc než tři miliardy korun. Z loňského návrhu státního rozpočtu vyplývá, že pro letošní rok se počítá s odvodem 2,5 miliardy korun.

Od roku 2013 do loňska přispěl Budvar do státního rozpočtu celkem 2,6 miliardy korun, Lesy ČR odvedly za stejné období 39,2 miliardy korun. Oba podniky tak odvedly do státní pokladny za deset let téměř 42 miliard korun. Nejméně peněz, tedy 250 milionů, odvedl Budvar loni, Lesy ČR přispěly nejnižší částkou 2,5 miliardy korun v roce 2018. Mezi lety 2019 a 2021 podniky nic neodvedly.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Budějovický Budvar

Štítky ČR, hospodářství, vláda, pivo, Budvar, rozpočet, OTVÍRÁK, AUDIO, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

White Mouse

550 milionů jako podíl na zisku ze soukromého podnikání je sice pěkný nedaňový příjem do státního rozpočtu, ale pořád kapka v moři. Český stát, potažmo vláda a státní správa, aby si byly 50/50 s daňovými odvody soukromého sektoru, museli by soudruzi úředníci podnikatelskými aktivitami státních podniků být schopní dosahovat nedaňových příjmu státního rozpočtu minimálně 550 MILIARD ročně... Teprve pak by Český stát jako subjekt byl svým občanům ekonomicky rovnocenným partnerem a ne jen parazitickým otrokářem, jehož z vlastní vůle feudálové hospodaří přesně tak, jako někdo, komu bez práce peníze ostatních jen padají do klína...

Pátek, 23. srpna 2024, 01:49Odpovědět

Honza Poustka

Proč by měl BUDVAR sponzorovat neschopnost vlády.Stačí že vláda zničila LIBERTU

Středa, 21. srpna 2024, 22:11Odpovědět

Eva Janíčková

Tak to nechápe NIKDO!!!!

Čtvrtek, 22. srpna 2024, 19:52Odpovědět

Jiri Horák

Tak nyní by se měl BUDVAR dle Klausovy metodiky prokšeftovat ,privatizovat do Afriky nebo do Indie. Máme v tom praxi a skvělé výsledky. Viz Gupta v Ostravě.OK?

Středa, 21. srpna 2024, 21:49Odpovědět

Vláda rozhodne o převodu 550 milionů korun ze zisku Budvaru do státního rozpočtu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.