Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Voda, která se ptá: Budoucnost?

PR článek

Voda. Téma stále naléhavější, v letošních suchých obdobích denně médii, hydrology, zemědělci a přírodovědci komentované téma, které se dotýká každého z nás. Protože některé z prvků, nezbytných pro přežití, je možné nahradit. Vodu ale ne. A bez vody není život. To je nezpochybnitelný fakt, který už dvacet jedna let připomíná Mezinárodní filmový festival Voda Moře Oceány, jehož "domovem" je Hluboká nad Vltavou a také České Budějovice.

Festival dlouhodobě upozorňuje na rizika, která vyplývají z nešetrného a necitlivého zacházení s vodou. Založili ho dokumentaristé, cestovatelé a potápěči, kteří při své práci po celém světě vidí na vlastní oči důsledky lidského chování na stav přírody. Letos se bude konat ve dnech 9.-15. září a opět představuje široký a bohatý program. Více o festivalu řekne jeho ředitel Jindřich Soukal.

Jaký je základní motiv festivalu Voda Moře Oceány?
Všichni cítíme, že svět se mění a některé změny jsou nenávratné. Na řadu alarmujících témat upozorňujeme už dlouho. I tento ročník našeho festivalu přináší spoustu filmů, setkání s tvůrci a dalších akcí, které mohou diváky inspirovat k tomu, aby každý člověk aspoň trochu pomohl zmírnit negativní dopady globálních změn. Nikoliv náhodou je hlavním motivem letošního ročníku téma Budoucnost.

Festivalu přináší spoustu filmů, setkání s tvůrci a dalších akcí, které mohou diváky inspirovat, aby pomohli zmírnit negativní dopady globálních změn.

Na jaké filmové zajímavosti a také hosty se můžeme těšit?
Nemám tuhle otázku rád, protože když mám jmenovat, filmy nebo hosty, musel bych vyjmenovat všechny, protože skvělí jsou všichni hosté a film je jeden lepší než druhý. Pokusím se představit alespoň osobnosti, které budou debatovat se studenty a žáky i s veřejností. Velmi zajímavé téma představí v kině Kotva v Budějcích Václav Cílek a Martina Kociánová. Moderovaný pořad s naším nejznámějším geologem a klimatologem má název Vítr, voda a klimatická změna. Dalším hostem bude Tomáš Vaňourek, uznávaný fotograf, cestovatel a jeho přednáška Tři roky v Africe - 60 000 kilometrů Afrikou aneb Jediný způsob, jak procestovat Afriku, je přijmout ji se vším všudy.  Z dalších přednášek chci upozornit na dvojici Radek Plíhal a Evžen Ulman – 17 000 ostrovů, kteří přiblíží, jak probíhalo natáčení nového filmu o Indonésii, dále Petra Kašpara a jeho vyprávění na téma Vodácké expedice na posvátnou Gangu, které mapuje aktivity českých vodáků na indické Ganze - od sedmdesátých let minulého století až po současnost. A výjimečná bude přednáška Andy Delliose – …protože milujeme žraloky…, věnovaná památce Ericha Rittera, spoluzakladatele Sharkschool. Termíny a místa přenášek najdete v programu festivalu a na našem webu. Také letos jsme připravili doprovodný program pro mládež. V gymnáziu Česká v Českých Budějovicích proběhne několik přednášek a besed, které se budou streamovat do více než dvaceti středních škol v České republice a živý přenos umožní debatu o těchto důležitých tématech.

Hosté jsou opravdu hvězdní... A filmy? Je možné je představit z širšího pohledu?
Z hodně širokého pohledu, protože letos jsou v soutěžní přehlídce zastoupeny filmy v opravdu hodně širokém spektru námětů. Celkem bylo přihlášeno 1200 filmů z celého světa a porota, velmi pracně, vybrala 45 filmů, které představují skutečnou špičku.  Svět velryb, korálových ostrovů, průzkum mořských hlubin, život mušlí... to jen malá část z námětů. Výjimečný dokument je film Titanic po 25 letech s Jamesem Cameronem. Filmy budou promítány v budějckém kinu Kotva a v hlubockém KC Panorama.

Co ještě z programu by nám nemělo uniknout?
Všechno! Ne, vážně, každý si vybere podle svého. Já osobně se těším na právě streamovaný Blok udržitelnosti. Tuto část festivalu zahájí primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová, zástupci Jihočeské univerzity přestaví studijní obor Management udržitelnosti, na téma Cirkulární dům promluví Dana Kalistová, ředitelka České federace nábytkových bank a REUSE center, zajímavé informace přinese přednáška Jana Zvěřiny, zakladatele společnosti GreenOmeter a člen poroty Cen ESG na téma Uhlíková stopa a data. Chybět nebude ani několik výstav fotografií, tradiční Golfový turnaj, hudební večer se skupinou Rokeři na hlubockém náměstí. Zlatým hřebem hlubockého programu je pak sobotní přednáška archeologa Miroslava Bárty. A těším se samozřejmě i na tradiční Ceremoniační večer, jeho hosty a atmosféru, která je jedinečná už tím, že se v sále Parkhotelu sejdou lidé stejné krevní skupiny, pro které je voda a život kolem ní společným námětem. Budu mluvit trochu jako kniha, ale všichni filmaři, fotografové, potápěči, přírodovědci, cestovatelé a prostě vodomilové k nám do Jižních Čech přináší velice důležité poselství o aktuálním stavu v mořích, oceánech, řekách a o nutnosti jejich ochrany. Jsem moc rád, že téma zajímá stále víc lidí a bude mi opravdu potěšením, když se na letošním 21. ročníku festivalu setkáme.

Více informací o festivalu najdete na: https://vodamoreoceany.eu/

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky voda, moře, oceán, festival, příroda, ochrana krajiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda, která se ptá: Budoucnost?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.