Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

V Česku o víkendu hrozí extrémní povodně. Hejtman svolal povodňovou komisi

Po očekávaných vydatných deštích v Česku od pátku hrozí extrémní nebezpečí povodní. Situace bude podle předpovědi podobná jako při velkých povodních v letech 1997 a 2002, uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) svolal Povodňovou komisi kraje.

Výstrahu před vydatnými až extrémními srážkami vydal dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). „V jihovýchodní polovině území a na horách na severovýchodě a severu Čech jsou očekávané úhrny mezi 150 až 250 milimetry (za čtyři dny)," uvedl ve výstraze.  Některé řeky mohou o víkendu výrazně překročit třetí stupeň povodňové aktivity.

Nejvyšší možný stupeň výstrahy platí Tábor, Týn nad Vltavou, Prachatice, Český Krumlov, České Budějovice, Soběslav, Jindřichův Hradec, Třeboň, Trhové Sviny a Kaplici.  Vysoký stupeň nebezpečí pak pro Milevsko, Písek, Blatnou, Strakonice a Vimperk.

Na dnešní večer svolal jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) Povodňovou komisi kraje. „Chci, abychom na základě všech predikcí měli jistotu, že se na všech přehradách i rybníkách a všude, kde je to možné, připravujeme i na špatné scénáře,“ uvedl na svém Facebooku. Zároveň vyzval k tomu, aby lidé zvlážili zrušení plánovaných akcí. „Chci požádat města, obce, spolky i vás všechny, pokud máte naplánované nějaké veřejné akce, abyste zvážili jejich pořádání. Ta kombinace deště a silného větru může být opravdu nebezpečná,“ dodal.

Podobná situace jako v letech 1997 a 2002

Odpoledne na mimořádné tiskové konferenci vystoupil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), ředitel ČHMÚ Marek Rieder a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Situace, která nás čeká v následujících čtyřech, možná pěti dnech, je bohužel velmi podobná té situaci velkých povodní z roku 1997 nebo 2002," uvedl Hladík. V ohrožení podle něj nejsou jen klasická záplavová území, bleskové povodně se podle něj mohou objevit i v místech, kde obvykle nebývají. Ministr varoval i před silným větrem, který může působit pády stromů. Záplavy v roce 1997 byly v Česku s 50 oběťmi dosud nejtragičtější, záplavy v roce 2002 byly s odhadovanými škodami 73 miliard korun nejničivější.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) požádal organizátory společenských akcí, aby zvážili, zda je jejich konání v pátek a v sobotu bezpečné. „Logicky se to týká hlavně akcí, které jsou někde poblíž vodních toků a podobně. Tam bych výrazně doporučoval, aby skutečně konány nebyly," řekl Rakušan. Varoval i před případnou povodňovou turistikou, která by mohla komplikovat práci integrovanému záchrannému systému.

Extrémní stupeň nebezpečí. Jih Čech zasáhnou vydatné deště, hrozí i záplavy

Český hydrometeorologický ústav vydal dnes výstrahu s extrémním stupněm nebezpečí kvůli vydatným srážkám a možným povodním. Výstraha platí od čtvrtka až do neděle pro téměř celý kraj. Do Česka mají zítra dorazit velmi vydatné až extrémní srážky,...

Na přívaly vody se připravují vodohospodáři. Například z Vltavské kaskády nyní odtéká 80 metrů krychlových vody za vteřinu, což je podle Výborného dvojnásobek aktuálního přítoku.

Zaměstnanci Českých drah (ČD) budou mít kvůli předpovídaným extrémním srážkám pohotovostní služby. Budou cestující informovat o mimořádných událostech, sdělil mluvčí dopravce Filip Medelský. Ligová fotbalová asociace bude o případném odkládání zápasů kvůli počasí s předstihem informovat, uvedla na sociální síti X.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky čhmú, výstraha, povodně, předpověď, hejtman, Martin Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku o víkendu hrozí extrémní povodně. Hejtman svolal povodňovou komisi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.