Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Jihočeský kraj představil novou podobu Alšovy jihočeské galerie, stát bude přes půl miliardy

Čtyřpodlažní budova z broušeného umělého kamene v lososové barvě, která nabídne moderní výstavní prostory, splňující nejpřísnější kritéria pro vystavování prestižních děl z celého světa. Taková bude nová budova Alšovy jihočeské galerie (AJG) na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích. Prvním návštěvníkům se otevře již v roce 2028. Zástupci kraje odhadují cenu její výstavby na více než půl miliardy korun.

Návrh na novou budovu AJG vzešel z mezinárodní architektonické soutěže, do které se se svými návrhy přihlásilo 82 architektonických studií z celého světa. Byli mezi nimi například zástupci z Argentiny, Španělska či Slovenska.

„Jen samotné podmínky soutěže jsme specifikovali opravdu dlouho. Nejde totiž pouze o to, jak bude stavba vypadat zvenku, ale i o vnitřní dispozici a výstavní plochy. Budova totiž musí splnit řadu specifických parametrů, jako je určitá intenzita osvětlení a dodržení určité vlhkosti, které instituci umožní vystavování cenných uměleckých děl z celého světa,“ přiblížil výběrové řízení hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Zmínil také, že výstavba nové budovy AJG jde ruku v ruce s českobudějovickými přípravami na oslavu získání titulu Evropské hlavní město kultury, které vyvrcholí v roce 2028, a plány města na revitalizaci celého Senovážného náměstí. To se má do budoucna proměnit v zelenou plochu s odhalenou mlýnskou stokou. Parkoviště, které nyní zabírá většinu náměstí, by se mělo přesunout pod zem.

Podzemní parkoviště a schody k vodě. Budějce chystají velkou proměnu Senovážného náměstí

Posezení na trávě před Jihočeským muzeem, schody k Mlýnskému náhonu, podzemní parkoviště pro 230 automobilů nebo třeba hřiště pro děti. S tím vším počítá vítězný návrh, který by mohl v budoucnu proměnit Senovážné náměstí v centru Českých Budějovic.

„Souvisí s tím ještě jeden počin, o který se ve městě snažíme. Rádi bychom zakoupili dům kultury Metropol od odborářského svazu. Pokud se nám to povede, vyřešíme tím bolestivou debatu o nevhodných podmínkách pro Jihočeské divadlo. Dosáhli bychom tím vytvoření unikátního kulturního distriktu, který nemá v jiných krajských městech obdoby. Téměř na jednom místě bychom měli KD Slavii, Jihočeské divadlo, Muzeum a novou budovu AJG,“ popsal hejtman.

Náměstek hejtmana Pavel Hroch (Jihočeši) zdůraznil, že ačkoliv se do výběrového řízení přihlásilo více než 80 ateliérů, z nichž 31 bylo zahraničních, vítězným se stal návrh pražského studia Chalupa architekti.

„Byl jsem členem komise, která návrhy posuzovala. V návrzích jsem byl dlouho ponořen a musel jsem vážit, co je hezké, praktické a ekonomické. S výsledkem jsem ale nadmíru spokojený a věřím, že se z galerie a přilehlého náměstí stane místo, které bude chtít vidět každý návštěvník města,“ sdělil Hroch.

Samotný autor návrhu, architekt Marek Chalupa, pak celý projekt považuje v České republice za zcela nevídaný. Podle něj se stane velkým krokem pro město i jeho obyvatele a návštěvníky. „Navrhli jsme budovu, která není sebestředná a chce být pro zbytek města a okolní zástavbu dobrým sousedem,“ přiblížil svůj tvůrčí záměr.

Při bližším popisu budovy následně uvedl, že stavba se skládá ze dvou bloků. Užší z nich má pět pater a budou v něm umístěné kanceláře, depozitář a další potřebné zázemí. Druhý blok má patra pouze čtyři. Každé z nich je přes čtyři metry vysoké a kromě přízemí slouží všechna jako výstavní prostory.

Špatné podloží i hrozba soudním sporem, přes četné komplikace pokračuje stavba Slavie podle plánu

Problematické výběrové řízení na vybavení kuchyně, náročné a zdlouhavé zemní práce nebo hrozba soudního sporu. Zástupcům budějovické radnice se podařilo překonat zatím všechny komplikace spojené s rekonstrukcí Kulturního domu (KD) Slavie. A přesto,...

S podobou nové galerie je velmi spokojený také její ředitel Aleš Seifert. „Návrh respektuje místo, na kterém je umístěný, včetně svého okolí, přesto dokáže patřičně reprezentovat naši instituci,“ řekl.

Kraj odhaduje, že cena výstavby nové galerie přesáhne půl miliardy korun. Část nákladů pokryjí peníze určené na EHMK, část pokryje kraj ze svého rozpočtu. Nyní je potřeba dokončit projektovou dokumentaci a získat všechna patřičná povolení tak, aby mohla být galerie otevřena již v roce 2028, kdy bude město slavit získání titulu EHMK 2028.

„Neznamená to však, že se již v roce 2028 do nové budovy přestěhuje AJG. Budovu bude nejprve využívat EHMK pro své reprezentační účely a galerie se do ní začne stěhovat až v roce 2029, s tím, že kompletně přestěhovaná by měla být v prosinci,“ upřesnil Seifert.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Chalupa architekti

Štítky české budějovice, jihočeský kraj, senovážné náměstí, alšova jihočeská galerie, archotektura, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Švanda

Vypadá to moc hezky. Schodiště je efektní, ale jak vypadá bezbarierový přístup? Předpokládám, že už není veřejná stavba, ve které by nebyl.

Čtvrtek, 12. září 2024, 18:21Odpovědět

Jihočeský kraj představil novou podobu Alšovy jihočeské galerie, stát bude přes půl miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.