Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Jihočeská firma roku vyrábí směsi pro zvířata, nejlepší živnostník je včelař

Firmou roku Jihočeského kraje je HERBAVITA CZ s.r.o. z Jindřichova Hradce, která se zabývá vývojem, produkcí a prodejem doplňkových krmiv pro hospodářská zvířata. Živnostníkem roku se stal včelař Milan Čaloun z Vráže na Písecku. Ekonomicky nejúspěšnější firmou je PKD, a. s. z Dačic na Jindřichohradecku. Porota je dnes ocenila v krajském kole soutěže v Českých Budějovicích. V jižních Čechách vybrala vítěze ze 197 firem a živnostníků. V Česku se letos do soutěže o firmu a živnostníka roku přihlásilo celkem 2 716 účastníků. Vítězové z krajů postupují do celostátního finále.

HERBAVITA CZ vyvíjí a produkuje doplňková krmiva a směsi vitamínů a minerálů pro skot, prasata a drůbež. „Výrobky se vyznačují přídavkem bylin a dalších přírodních složek, což umožňuje cíleně podporovat určité tělesné funkce nebo naplňovat specifické potřeby stájí. Doplňky lze použít ke stimulaci a zlepšení příjmu a trávení krmiva a k posílení celkového zdraví a imunity. Hospodářská zvířata se stávají odolnějšími, cítí se spokojenější a jsou méně náchylná k nemocem a dalším poruchám," řekl spoluzakladatel společnosti Ondřej Otáhal. V důsledku toho se zvyšuje užitkovost a snižují se náklady a ztráty v souvislosti se zdravotními problémy zvířat, dodal.

Druhé místo vybojovala společnost PKD, která se věnuje zakázkové výrobě ocelových konstrukcí. Zároveň si odnesla titul Ekonomicky nejúspěšnější firma. Třetí místo obsadila firma Balance 21 z obce Litvínovice na Českobudějovicku, výrobce a distributor probiotik.

Včelař Milan Čaloun má 150 včelstev. Původně marketingový specialista opustil tuto profesi, odstěhoval se na venkov, začal studovat první včelařské knihy, nastoupil k sousedovi do učení a podal si přihlášku na včelařskou školu. „Včelařím s láskou, vášní, pokorou, fascinován dovednostmi včel a jejich naprostým souzněním s přírodou. Včelařím pro vůni včelstva a včelařské práce, včelařím pro poznání. Včelařím, abych sblížil s přírodou mé děti, abych se je pokusil navést na dobrou životní cestu,“ řekl. Jeho zákazníky jsou většinou koncoví spotřebitelé, konzumenti. Mimo to jeho produkty prodávají vybrané farmářské obchůdky.

Stříbrnou příčku obsadila Marcela Majerová Peterková z obce Radomyšl na Strakonicku, která se věnuje bezlepkovému cukrářství. Bronzový byl Vítězslav Kolda z Dobré Vody u Českých Budějovic, který vyrábí pamlsky a doplňky stravy pro králíky a hlodavce. Zároveň získal titul Srdcař roku.

Loni se stala firmou roku Jihočeského kraje společnost Nema, výrobce dřevostaveb, krovů a vazníků. Titul Živnostník roku Jihočeského kraje si odnesl Libor Pražan, jenž vyrábí klasické kytary pro koncertní mistry a studenty. Celostátním vítězem mezi firmami se v roce 2023 stala turnovská společnost Crytur, která dělá syntetické krystaly. Mezi živnostníky zvítězil cukrář a pekař bezlepkových výrobků Ladislav Michalík z Moravské Ostravy.

Vítězové krajského kola postupují do celostátního finále, které se bude konat v prosinci v Praze na Žofíně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením pořadatelů soužetě Firma roku a Živnostník roku

Štítky ČR, hospodářství, firmy, ocenění, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská firma roku vyrábí směsi pro zvířata, nejlepší živnostník je včelař  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.