Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Kvůli zvýšení odtoku z římovské přehrady stoupla hladina Malše

Malše v Římově na Českobudějovicku překonala dnes před polednem první stupeň povodňové aktivity. Vzestup hladiny způsobilo zvýšení odtoku z římovské přehrady. Řeka se podle Českého hydrometeorologického ústavu dostane z koryta v okolí obce Plav. V Budějcích město vyzvalo občany, aby přeparkovali svá auta v okolí řek, například u Malého a Velkého jezu.

„Jedná se o řízenou regulaci. Povodí (Vltavy) upouští vodu z přehrady, protože očekáváme, že právě na Malši by mohla být kvůli trvalému dešti situace nejvážnější," řekla Kateřina Štěrbová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. Podle ní srážky způsobí největší komplikace na jihovýchodě kraje. Jde o část, do níž proudí toky z Novohradských hor. Kromě Malše tak půjde o řeky Lužnici a Nežárku a jejich přítoky. „U Malše se dá očekávat, že v oblasti pod římovskou přehradou se řeka dostane z koryta. Například to asi bude v okolí obce Plav," uvedla.

Malše by se podle vedení města mohla během víkendu vylít z koryta u Malého a Velkého jezu v Českých Budějovicích. Radnice kvůli tomu doporučila, aby lidé v této oblasti přeparkovali svá auta a zabezpečili svůj majetek. „Kvůli vytrvalým dešťům, které způsobují stoupání vodních hladin, vás z bezpečnostních důvodů žádáme, abyste přeparkovali svá vozidla dál od vodních toků. Za tímto účelem byla dočasně přerušena kontrola rezidentního parkování – modré zóny,“ uvedla Petr Lamač z českobudějovické radnice.

Maximální průtok na Vltavě má dosáhnout 650 krychlových metrů za vteřinu

Hydrometeorologové předpokládají, že v Českých Budějovicích by Vltava měla dosáhnout maximálního průtoku 650 krychlových metrů za vteřinu. Je to dvojnásobek původního odhadu. Navýšení by však stále nemělo způsobit zásadní škody ve městě a řeka by se většinou měla udržet ve svém korytu. Není ale vyloučeno, že na Jiráskově nábřeží voda vystoupí na náplavku, která je však stále dostatečně pod úrovní městských ulic a zástavby. „Jen pro porovnání: při záplavách v roce 2002 protékalo Vltavou v Českých Budějovicích více než 1300 krychlových metrů vody za vteřinu," uvedla Štěrbová.

Intenzivní déšť a silný vítr mohou způsobit pády stromů, varuje město

Kvůli extrémním dešťům a očekávanému silnému větru by neměli lidé podle vedení města chodit do parku Stromovka nebo k Vrbenským rybníkům. Stejné varování vydal také Národní park Šumava, který doporučuje vynechat túry kolem řek, které se mohou...

Dodala, že hladiny řek začnou překonávat povodňové stupně zřejmě ze dneška na sobotu. Nejvyšších hodnot dosáhnou v sobotu odpoledne nebo v noci na neděli. Od čtvrtečního rána napršelo na jihu Čech za 24 hodin 10 až 30 milimetrů vody, což nepředstavuje extrémní množství.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky čhmú, počasí, předpověď, meteorologové, výstraha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli zvýšení odtoku z římovské přehrady stoupla hladina Malše  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.