Počasí dnes22 °C, zítra18 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Ukrajina poskytla Česku 40 vysoušečů na odstraňování následků záplav

Ukrajina poskytla Česku zásilku 40 vysoušečů, uvedl na síti X ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Pomoci mají s odstraňováním následků nedávných ničivých záplav. Do Česka vysoušeče převážejí diplomaté z generálního konzulátu ve Lvově, vezou je do skladu hasičů v Hlučíně. Evropská komise v pátek oznámila, že stovky vysoušečů poslaly Česku prostřednictvím unijního systému civilní ochrany Slovinsko, Belgie, Chorvatsko nebo Německo.

„Naši diplomaté z generálního konzulátu ve Lvově právě převážejí do Česka zásilku vysoušečů, které nám poskytla Ukrajina. Ukrajina je ve válce, a přesto nezapomíná na přátele v nouzi. Vážíme si toho," napsal ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. Podle tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí míří vysoušeče do Hlučína do skladu hasičů.

Česko požádalo v evropském systému civilní pomoci o 15 tisíc vysoušečů, podle pátečního vyjádření mluvčího hasičů Martina Kavky jich obdrželo prostřednictvím mechanismu civilní ochrany zhruba 1000. Z národních zdrojů mají čeští hasiči k dispozici 6000 vysoušečů, podle vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) Česko hledá další způsoby, jak aktuálně velmi poptávané vysoušeče zajistit.

Mechanismus civilní ochrany EU umožňuje členským státům zasaženým přírodními pohromami požádat například o vyslání záchranných týmů či specialistů nebo o materiální pomoc. Kromě států bloku se na něm podílejí i evropské země mimo unii - Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Island, Norsko, Makedonie, Srbsko, Turecko a od letošního dubna také Ukrajina.

Ve čtvrtek šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že pro země postižené povodněmi by mohlo být „mobilizováno deset miliard eur (250 miliard korun) z kohezních fondů". Na Česko podle premiéra Petra Fialy (ODS) připadnou dvě miliardy eur (50 miliard korun).

Ohodnoť článek

Foto Filip Matoušek

Štítky ČR, Ukrajina, záplavy, diplomacie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajina poskytla Česku 40 vysoušečů na odstraňování následků záplav  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.