Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

MAS Blanský les – Netolicko o.p.s slaví v letošním roce 20 let své existence. Čemu se celou tu dobu věnuje?

PR článek

MAS Blanský les - Netolicko o. p. s. zahrnuje aktuálně území 43 členských obcí (okres České Budějovice, Český Krumlov a Prachatice) a má téměř 49 tisíc obyvatel. Partnery MAS jsou kromě tří svazků obcí a samostatných obcí ještě podnikatelé a nestátní neziskové organizace.

MAS se zapojuje do většiny dotačních programů určených pro MAS v České republice - například Programu rozvoje venkova, Integrovaného regionálního operačního programu, Operačního programu Životní prostředí, Operačního programu Zaměstnanost plus a Operačního programu Jan Amos Komenský. 

Podpora obcí, škol i podnikatelů

Za dobu své existence MAS podpořila projekty v celkové výši téměř 300 milionů korun. Jejich výsledky jsou přínosem pro obyvatele v území MAS, pro obce, podnikatelské subjekty ale i návštěvníky této oblasti.  

Stovky podpořených projektů a mnoho zainvestovaných milionů korun pomohla MAS dostat do svého území také v oblasti zemědělského a nezemědělského podnikání, vybavenosti obcí a podpory neziskového sektoru v rámci Programu rozvoje venkova. Tento program funguje v rámci MAS nejdéle a těší se stále velké oblibě. 

„Velký zájem je o i dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, který přispívá na opravy chodníků, hasičských zbrojnic či rekonstrukce škol. Na území MAS se již realizovalo 21 projektů, v nichž žadatelé získali dotaci téměř 38 milionů korun z tohoto programu. V příštím roce bychom chtěli vyhlásit další výzvy, protože školy ani obce v našem území na takové investice z vlastních zdrojů nemají,“ doplnil ředitel MAS Václav Kolář

Další z oblastí, které se MAS věnuje, je podpora rozvoje spolupráce mateřských a základních škol na území ORP Český Krumlov. MAS pomáhá s financováním ekovýchovných programů, čtenářských dílen, odborných seminářů pro učitele či nákupem pomůcek. 

Pomoc pro rodiče, děti i seniory

Od roku 2019 MAS realizuje na svém území komunitní tábory. Do projektu se pravidelně zapojuje téměř desítka obcí, kde se vychovatelé snaží propojit a střídat sportovní aktivity s těmi kreativními. Obce spolupracují s místními spolky a rodiči, což pomáhá propojovat komunitní život na venkově. 

Vedle toho MAS podporuje také seniory a rodiny v nelehkých životních situacích. MAS pomáhá organizovat v 11 obcích kluby pro seniory s nabídkou kurzů, přednášek a výletů. Rodinám s dětmi zase nabízí zdarma sociální nebo psychologické poradenství, edukaci, rodinné poradenství či osobní terapii. „O tyto aktivity je ze strany veřejnosti velký zájem, proto v nich plánuje naše MAS pokračovat i v nadcházejících letech,“ řekl ředitel MAS Václav Kolář.  

MAS od roku 2023 poskytuje také bezplatné energetické poradenství v oblasti úspor energie v rodinném bydlení.  

Veškeré aktivity MAS BLN lze vždy najít na www.masbln.cz, kde jsou uvedené kontakty na její zaměstnance, kteří Vám rádi pomohou a poradí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky MAS, Místní akční skupina Blanský les, region, rozvoj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MAS Blanský les – Netolicko o.p.s slaví v letošním roce 20 let své existence. Čemu se celou tu dobu věnuje?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.