Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Mezinárodní stáže Erasmu+ pomáhají k profesnímu růstu studentů SPŠSE České Budějovice

PR článek

Studenti Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické České Budějovice mohou díky projektu Erasmus Mobility+ od roku 2018 pravidelně vyjíždět na pracovní stáže do zahraničních firem. Jde o krátkodobé stáže v zahraničních firmách, v nichž studenti tráví 2 pracovní týdny. Projekt přináší studentům jedinečnou příležitost rozvíjet své odborné i jazykové znalosti a dovednosti na mezinárodní úrovni.

Díky zahraničním stážím v rámci programu Erasmus+ si účastníci mohou ověřit své teoretické znalosti, získané ve školních lavicích, prakticky a upevňují profesní dovednosti. „V práci jsme dělali elektrické schéma obchodu. Měli jsme dodělat poslední rozvaděč a zkompletovat celý projekt k odeslání. Schéma jsme tvořili v italském programu i-project a dokumentaci v AutoCADu,“ vzpomínal na práci v turínské firmě Vojtěch Drachovský.

Stáže se účastní 10–13 studentů, součástí skupiny jsou vždy 2 studentky. V podzimním termínu vyjíždí studenti 4. ročníků a v jarním termínu studenti 3. ročníků. Hodnotícími parametry pro výběr účastníků jsou zejména: zájem o obor a úroveň angličtiny, ale i přístup ke studiu.  Studenti musí před odjezdem napsat životopisy, kde popisují oblasti svých zájmů, a absolvují také online pracovní pohovor. To přispívá ke správnému rozdělení účastníků stáže do jednotlivých firem (po dvojicích či trojicích) dle jejich oboru a preferencí.

Vít Suchan, loňský účastník programu, ocenil práci v autodílně: „Čtvrtý den jsme již dostali samostatnou práci, což byla výměna oleje a filtrů na Citroenu z předchozího dne a poté ještě tu samou práci, tentokrát pod dohledem, na Toyotě Land Cruiser.”

Škole SPŠSE se také daří naplňovat dlouhodobou stáž. Ta probíhá 3 měsíce a účastní se jí vždy 2 studenti – v létě 2023 se stáž uskutečnila v Córdobě, v létě 2024 v Málaze.

Nadřízení v zahraničních firmách si chválí pracovní nasazení našich studentů a oceňují jejich slušnost, efektivitu práce, koordinaci, rozdělení pracovní činnosti a teoretické i praktické znalosti. Celá tato pracovní zkušenost má ještě jednu výhodu. Pracovní stáž bude potvrzena v pracovním Europassu jednotlivých studentů, kteří ji tak mohou připsat i do svého profesního životopisu.

„Jsem velice vděčný za možnost vycestovat a získat nové zkušenosti, poznat jinou kulturu a zlepšit své jazykové dovednosti. Díky projektu jsem se seznámil s novými lidmi, naučil jsem se být více samostatný a více si věřím. Rád bych proto všem vzkázal jediné: pokud máte možnost vyjet na zahraniční stáž, neváhejte a jděte do toho!“ zhodnotil své možnosti Adam Mikeš (stáž v Mariboru, 2019).

Během dvoutýdenního pracovního programu zbyde dostatek času i na zábavu. K prohlídkám měst je zajištěn místní průvodce, přičemž si studenti vyzkouší úroveň své angličtiny. Navštěvují se muzea, galerie, vyzkouší se místní kuchyně, ani sportovních aktivit není pomálu.

Od roku 2021 získává peníze prostřednictvím akreditace Erasmus Mobility+ na tuto stáž sama škola a studenti mají uhrazen celý pobyt, a to včetně kapesného. Díky tomu, že celý projekt je v režii školy, daří se ušetřit na administraci projektu a může jet o 1-2 žáky více.

Přehled míst, kam se vypravili studenti SPŠ SE České Budějovice v rámci Erasmu+:
2018 a 2019 Maribor, Slovinsko; 2021 Belfast, Severní Irsko; 2021 a 2022 Barcelos, Portugalsko; 2022 Limassol, Kypr; 2023 – Turín, Itálie; 2023 a 2024 Málaga, Španělsko. V říjnu 2024 vyrazí skupina studentů do irského Dublinu.

Ohodnoť článek

Štítky Erasmu, stáž, České Budějovice, studenti, SPŠSE

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní stáže Erasmu+ pomáhají k profesnímu růstu studentů SPŠSE České Budějovice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.