Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Sobota 19. října 2024  |  Svátek má Michaela
Bez reklam

Turistická trasa bývalé Zlaté stezky se u Strážného vyhne frekventované silnici

Část turistické trasy v místech bývalé Zlaté stezky se u Strážného na Prachaticku vyhne frekventované silnici. Šumavský národní park upravil terén poblíž vozovky a turisté tak mohou úsek projít mimo silnici.

„Vimperská větev Zlaté stezky přichází do Čech na státní hranici, a to přímo na silničním hraničním přechodu Strážný-Philippsreut. Právě její začátek byl dosud veden po hlavní silnici, tedy po silnici I/4. Správa Národního parku Šumava upravila letos terén, aby mohl být její první úsek v délce přes 300 m přendán na stezku mimo tuto vysoce frekventovanou silnici," uvedl Josef Štemberk ze správy parku.

Nová část stezky vede dříve nepřístupným terénem. Turisté do něj nyní mohou, jelikož pracovníci odstranili náletové dřeviny a křoviny. Součástí projektu také bylo obnovení dřevěné lávky přes Řasnici v údolí za Obecním vrchem. „Část trasy je vedena hustým, mladým lesem, který tvoří přírodní tunel. Zbytek trasy je veden starými úvozovými cestami Zlaté stezky lemované velkými žulovými kameny až na sedlo u Obecního vrchu a pak již po lesní cestě do Strážného," řekl Štemberk.

Zlatá stezka začínala v Pasově a měla tři hlavní větve s cílovými místy v Prachaticích, Vimperku a v Kašperských Horách. Sloužila především obchodu se solí, který dosáhl vrcholu v pozdním středověku a v období renesance. Na samotné jižní trase stezky do Prachatic se týdně pohybovalo až 1200 koní.

Trasa se stala součástí aplikace do mobilních telefonů EPU, která ukazuje turistům méně vytížená místa české přírody. Nabízí výlety do lokalit nezatížených tisícovkami návštěvníků. Smyslem projektu je rozmístit turisty na více míst v republice. „V aplikaci EPU mají uživatelé k dispozici podrobné informace o nové trase Zlaté stezky a upozornění na zajímavá místa, která mohou během výletu vidět. Aplikace navíc seznámí návštěvníky s různými druhy rostlin a živočichů, které se v oblasti vyskytují," řekl vedoucí vývojového týmu EPU Marek Mejstřík.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com / ilustrační foto

Štítky ČR, příroda, turistika, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistická trasa bývalé Zlaté stezky se u Strážného vyhne frekventované silnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.