Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Jeřáb, bednění a polystyrenové desky. Dělníci zachraňovali kapličku, která stála v trase nové silnice

V plánované trase nové přeložky, přivaděče k dálnici u Horního Třebonína, stála malá kaplička. Jelikož se ale jednalo o památkově chráněnou stavbu, nemohli ji silničáři pouze odstranit, museli ji zachránit. V minulém týdnu tak za pomoci těžké techniky kapličku přemístili a předali ji do péče památkářů.

Památkově chráněná kaplička původně stála na místě, kde se historicky scházely tři cesty. Teď ale místem povede nový úsek silnice I/39, a kaplička se tak musela přestěhovat. Technicky náročné akci předcházel stavebně-technický průzkum, kterého se zúčastnili i pracovníci Národního památkového ústavu (NPÚ).

„Kaplička byla během let poškozena, pravděpodobně zemědělskou technikou, a její stabilitu zajišťoval betonový podstavec. Při průzkumu se tedy také zjišťovalo, jak byla kaplička původně osazena do terénu. Po prozkoumání situace následovaly technické činnosti pro zajištění co možná nejbezpečnějšího přesunu. Byla svařena transportní klec a v dolní části byl provrtán betonový sokl. Do provrtané části byly umístěny ocelové tyče, které následně umožnily zvednout celou kapličku. Po dohodě se specialisty byla poté kaplička obložena polystyrenovými deskami tak, aby se minimalizoval její případný pohyb během transportu. Za pomoci jeřábu pak následoval přesun kapličky na provizorní místo mimo budoucí trasu silnice," popsal postup mluvčí jihočeského Ředitelství silnic a dálnic Adam Koloušek.

Na kapličku se nyní zaměří pracovníci NPÚ, kteří provedou další technický průzkum. Následně odstraní betonový sokl a celou kapličku opraví. Po dokončení renovace čeká kapličku další přesun na místo, kde už zůstane, a to opět k polní cestě vedoucí z Třebonína do Černice. O přesunu památky jako první informoval portál jcted.cz.

„Přesun připomíná slavné stěhování kostela v Mostě, ale v menším měřítku. Kaple díky tomu zůstane zachována,“ napsali na Facebooku zástupci nedalekého Českého Krumlova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením města Český Krumlov

Štítky kaplička, silnice, doprava, dálnice, Český Krumlov, ŘSD, památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeřáb, bednění a polystyrenové desky. Dělníci zachraňovali kapličku, která stála v trase nové silnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.