Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hejtman Zimola: Mít zapsané Třeboňsko v UNESCO by bylo určitě skvělé. Je potřeba říci i ale

Případný zápis už třetí památky na jihu Čech do seznamu UNESCO, konkrétně pod názvem Třeboňské rybníkářské dědictví, by potěšil hejtmana Jiřího Zimolu. Zároveň je podle něj třeba ale zohlednit i možné negativní dopady tohoto kroku, podobně jako se tomu už řadu let děje kvůli umístění otáčivého hlediště v Českém Krumlově.

„Mít třetí lokalitu na území kraje zapsanou v UNESCO by bylo určitě skvělé. Na druhou stranu se ale obáváme, aby kvůli tomu nebyl omezován každodenní život v této oblasti,“ uvádí Zimola. „Těší mne proto, že stejný názor zastává i ministr životního prostředí Richard Brabec, se kterým jsem na toto téma v pondělí 4. května jednal,“ dodává hejtman.

Podle Zimoly bude určitě nutné, aby se k zápisu třeboňské lokality do UNESCO vyjádřili i tamní obyvatelé, ale i profesní a zájmové svazy, jako jsou myslivci a rybáři. „Obávám se, že kauza Otáčivého hlediště v Českém Krumlově nám ukazuje, že nesmlouvavé názory památkářské obce mohou zmrazit jakékoli jiné aktivity. A určitě si nepřejeme, aby k tomu došlo právě na Třeboňsku,“ zdůrazňuje hejtman.

Už nyní zde panují přísná opatření

Zimola zároveň připomněl, že místní rybniční soustava je bezesporu unikátní, a proto tu již dnes kvůli ochraně přírody panují přísná opatření. „Otázkou tak zůstává, nakolik by zápis do UNESCO a zvýšená památkové péče více omezovaly hospodaření v lesích nebo na rybnících,“ říká hejtman.  

Nejvýznamnější technické a kulturní památky Třeboňska, které úzce souvisí s rybníkářskou tradicí, byly k zápisu na seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO - pod názvem Třeboňské rybníkářské dědictví - oficiálně nominovány v roce 2003.

Kromě uvedeného tématu se diskuse mezi hejtmanem Zimolou a ministrem Brabcem točila kolem Plánu péče a odstraňování následků po letošní vichřici v Národním parku Šumava, či o takzvané kotlíkové dotaci, kterou již brzy ministerstvo vyhlásí.

Foto: Stanislav Sojka
Napsal Radek Šíma
Tisková zpráva

Štítky Jiří Zimola, hejtman, Jihočeský kraj, dědictví, UNESCO, Třeboň, Třeboňské rybníkářské dědictví, rybníky, ministr, životní prostředí, Richard Brabec, CHKO Třeboňsko, Světové dědictví UNESCO, Český Krumlov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Řekněme si to na rovinu, celé UNESCO je na houby, v reálu to místu nic nepřinese (nebo myslíte že sem přijede víc turistů), zato je řada blbin které si ouřadové vymyslí. Kdyby Krumlov v UNESCO památkách nebyl, asi by ubylo několik turistů z Asie, ale ti ve skutečnosti stejně jen projíždí a nějaké podstatné peníze nepřináší. Takže kdyby místo tančení kolem blbého UNESCO dali stejné peníze do propagace třeba v Koreji, nejspíš by to přineslo víc.

Úterý, 5. května 2015, 13:06Odpovědět

Hejtman Zimola: Mít zapsané Třeboňsko v UNESCO by bylo určitě skvělé. Je potřeba říci i ale  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.