Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Po budějckých ulicích vás provedou ti, kteří na nich žijí

Od konce května začnou v Českých Budějovicích provázet zájemce místní lidé bez domova. Projekt, který již úspěšně probíhá v Praze, spustí organizátoři Budějovického Majálesu, v jehož průběhu se uskuteční také premiérové prohlídky.

Organizátoři Budějovického Majálesu se inspirovali projektem, který v Praze funguje již od roku 2012. České Budějovice se tak stanou prvním městem po Praze, kde se bude realizovat projekt Pragulic oceněný prestižní cenou Social Impact Award.

Prohlídky městem v tomto projektu zajišťují bezdomovečtí průvodci. Pevně daná trasa reflektuje jejich příběh a pohled na místa pro ně důležitá. Hlavní sociální přínos projektu spočívá v začleňování bezdomoveckých průvodců do společnosti. To se daří nejen díky odměnám, které za každou prohlídku obdrží, ale také skrze kontakt s většinovou společností.

Cílem projektu je i změna pohledu samotné společnosti na lidi, kteří se ocitli na ulici. Návštěvníci mají možnost si skrze silný osobní příběh utvořit vlastní názor. Ten by měl přispět k pozitivnímu náhledu na problematiku a zvýšit toleranci k bezdomovecké komunitě.

Do projektu v Českých Budějovicích jsou momentálně zapojeni dva bezdomovci. Organizátoři získali vhodné kandidáty na průvodce prostřednictvím Domu sv. Pavla pod Městskou charitou České Budějovice.

Do projektu je zapojena psycholožka, která posoudila způsobilost průvodců. Proběhly zkušební prohlídky s organizátory z Prahy a zkušeným řečníkem Ladislavem Ziburou. Předešlo se tím mnohým problémům. Trasa byla optimalizována a upravena do takové podoby, ve které již bude prezentována veřejnosti.

První prohlídky pro veřejnost budou probíhat bezplatně během festivalu Budějovický Majáles v týdnu 25. - 29. 5. 2015. Placené prohlídky pak budou po předchozí rezervaci přístupné všem zájemcům od začátku června. Více informací o konkrétních prohlídkách najdete na webu Budějovického Majálesu a facebookových stránkách Pragulic - České Budějovice.

V červnu tohoto roku se Pragulic České Budějovice zaměří na prohlídky pro žáky gymnázií v Českých Budějovicích, bude je nabízet jako netradiční a zajímavou formu sociální prevence.

Pragulic České Budějovice je po Studentském Krvebraní dalším podprojektem Budějovického Majálesu se sociálním rozměrem. Tyto projekty dobře reflektují myšlenky festivalu, který tak není jen studentskou oslavou jara, ale celoročně se snaží pozitivně ovlivňovat své okolí.

Foto: Pragulic - České Budějovice
Tisková zpráva

Štítky projekt, České Budějovice, Praha, průvodce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po budějckých ulicích vás provedou ti, kteří na nich žijí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.