Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Armáda si procvičí ochranu Temelína proti útoku ze vzduchu

Přibližně dvě stovky vojáků si od 1. do 5. června procvičí ochranu Jaderné elektrárny Temelín při teroristické hrozbě. V rámci cvičení Safeguard Temelín 2015 se zaměří především na odvrácení útoku vedeného ze vzduchu. Cvičení vyvrcholí ve čtvrtek 4. června praktickými ukázkami, kdy 25. protiletadlový raketový pluk ze Strakonic bude zasahovat proti letadlu směřujícímu na elektrárnu a dronu nesoucímu výbušninu.

V pondělí bude probíhat především přesun vojáků a techniky k Temelínu. Protiletadlový pluk ze Strakonic si k jihočeské elektrárně přiveze například zařízení pro odpalování raket, radary pro vyhledávání a zaměřování vzdušných cílů či komunikační systémy pro velení a řízení palby. „Cvičit zde budou převážně vojáci z 251. protiletadlového raketového oddílu, které doplní jejich kolegové z ostatních jednotek útvaru. Jejich činnost bude odpovídat situacím, kdy by byl aktivován Národní posilový systém protivzdušné obrany ČR," uvedl velitel 251. oddílu podplukovník Petr Prskavec.

Taková situace by nastala například, pokud by České republice hrozil teroristický útok. Protiletadlový pluk ze Strakonic by pak střežil vzdušný prostor, k zajištění komunikací a okolí elektrárny by byly povolány aktivní zálohy. „V rámci cvičení zřídíme na příjezdových cestách k elektrárně tři kontrolně propouštěcí místa a jedno strážní stanoviště u přečerpávací stanice Hněvkovice. Přístup do elektrárny bude možný pouze přes tato kontrolní stanoviště,“ říká ředitel Krajského vojenského velitelství České Budějovice plukovník Vladimír Pešek.

Do cvičení, které se uskuteční mimo areál elektrárny, se zapojí i fyzická ochrana elektrárny. „Obě české jaderné elektrárny mají vlastní systém fyzické ochrany, jejich ochranu přímo na místě zajišťuje bezpečnostní agentura a i speciální jednotka Policie České republiky. Jako prvek kritické infrastruktury státu jsou navíc pod dohledem dalších bezpečnostních složek země. Teroristická hrozba může vyústit v přijetí dodatečných bezpečnostních opatření a v takovém případě by bylo naším úkolem poskytnout armádě především logistickou podporu,“ vysvětluje úlohu elektrárny Iva Kubáňová, ředitelka Bezpečnosti elektráren ČEZ.

Cvičit bude také jihočeská policie. Policisté z obvodního oddělení Týn nad Vltavou zasáhnou proti pachateli, který nerespektoval pokyny armády. „Všechny tyto aktivity, které si v rámci cvičení policisté s ostatními zapojenými složkami procvičí, vnímám jako důležité. Bezpečnostní situace se může kdykoliv změnit, a jak nás poučil okolní svět, značné škody dokáže napáchat i několik dobře připravených, nenápadných jednotlivců. Policisté proto musí být připraveni,“ poznamenává ke cvičení jihočeský policejní ředitel Miloš Trojánek.

Cvičení se dotkne i zaměstnanců elektrárny a dodavatelů, kteří na třech příjezdových trasách budou muset procházet přes vojenská kontrolní stanoviště. Ta budou zřízena na účelových komunikacích a na běžný silniční provoz nebudou mít žádný vliv. Řidiči jedoucí kolem elektrárny Temelín však mohou v její blízkosti zahlédnout cvičící vojáky.

Štítky elektrárna, Temelín, Strakonice, Jaderná elektrárna Temelín, Česko, Vladimír Pešek, ČEZ, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armáda si procvičí ochranu Temelína proti útoku ze vzduchu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.