Jahodový řez, zelňáky, medové pivo, tlačenka, škvarky, jablkovice, klobásy, višňový džem, kozí sýr - to je jen malá část lahůdek, které Chutnají hezky. Jihočesky. A ve středu 26. května symbolicky „předstoupily“ před hodnotící odbornou komisi.
Devátý ročník tradiční soutěže „Chutná hezky. Jihočesky.“, kterou pořádá Regionální agrární komora Jihočeského kraje, má rekordní počet výrobců i jejich produktů. Do soutěže se přihlásilo 49 výrobců, o prestižní regionální značku budou usilovat s celkem 168 produkty.
Organizátory těší třináct nově vstoupivších subjektů do soutěže, ale také zájem o opakovanou účast potravinářů a zemědělců. Neobvykle velká konkurence je letos v kategorii mlékárenských výrobků. Tu tvoří pestrá kolekce dobrot z kravského, kozího i ovčího mléka.
Patriotismus soutěžících prozrazují originální jihočeské názvy potravin ucházejících se podeváté o známku CHJ. Na „startovní listině“ je zapsaný například Protivínský špekáček, Ledenický loupáček, Rožmitálská klobása nebo Originál jihočeská medovina. Sázkou na tradici jsou Prvorepublikové sušenky. Inovativní receptury skrývá Uzenářův štrůdl či Rodinný pečený čaj.
Nezávislá odborná komise, ve které byli mimo jiné zástupci Jihočeského kraje, Státní veterinární správy či Jihočeské univerzity, posuzovala soutěžní výrobky v 13 kategoriích. Výběr nejlepších jihočeských potravin probíhal podle vícekriteriálního bodovacího systému. Hodnocena je samozřejmě chuť i vzhled výrobku, ale také celkové složení produktu.
Největší šanci získat známku CHJ mají dobroty zrozené z maximálního podílu místních surovin. Podmínkou přijetí potravin a nápojů do soutěže „Chutná hezky. Jihočesky.“ je jejich dostupnost v maloobchodě nebo v přímém prodeji v letošním roce.
Vyhlášení výsledků letošní soutěže se uskuteční při příležitosti konání Slavností piva na českobudějovickém výstavišti první červnovou sobotu.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.