Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Počasí dnes přeje, tak si společně s dětmi užijte jejich den

Venku je krásně, slunce svítí, jsou více než příjemné teploty. Snad jen kdyby nebyla škola. Tohle si asi dnes ráno říká většina dětí na jihu Čech, ale i v celé republice. Právě na pondělí připadla každoroční oslava našich nejmenších - Den dětí.

Proč zrovna 1. červen? S počasím to například nemá nic společného. V tento den, shodou okolností před devadesáti lety, se konaly dvě akce, podle kterých první červnový zůstal svátkem dětí. V americkém San Franciscu shromáždil čínský konzul-generál sirotky na oslavu dračích lodí, jež obsahovala myšlenku péče o dětské blaho, ve švýcarské Ženevě navíc probíhala Světová konference o blahu dítěte.

Historie Dne dětí sahá už ale do roku 1920, kdy zakladatel Turecké republiky Atatürk vyhlásil Dnem dětí 23. duben, protože je miloval a tvrdil, že jsou novým začátkem zítřka. V Československu byl tento svátek uznán o třicet let později, přestože se už dříve slavil za první republiky. Světový den dětí uznaný OSN začal platit v roce 1954.

Děti se na 1. červen každoročně velmi těší. U této příležitosti se pořádají různé akce, soutěže, závody a od svých nejbližších dostanou něco sladkého na zub. Ani dnes tomu nebude jinak, ačkoliv už valná většina akcí proběhla o uplynulém víkendu. I tak ale nezapomeňte svým ratolestem popřát všechno nejlepší a udělat jim při pondělku radost.

Kam ještě s dětmi vyrazit?

Den dětí s Koh-i-noorem

Na parkovišti u Koh-i-nooru vedle zimního stadonu začne 1. června od 15 hodin zábavný den, na kterém bude klaun Hugo, Michal Nesvadba přijede se svou Kouzelnou školkou a Jirka Gruntorád uspořádá dětskou diskotéku. Na děti čekají další různé soutěže, malování a třeba i hokejové disciplíny. 

Dětský den na Sokoláku

U Sportovní haly na Sokolském ostrově proběhne 1. června zábavné odpoledne se soutěžemi a kulturním programem ve spolupráci s dětskými zájmovými soubory a sportovními oddíly.

Den dětí se spolkem Yes

Také děti mají své dny aneb odpoledne plné dětských her a opékání buřtů ve spolku Yes proběhne 1. června od 17 do 19 hodin.

Dětský vodní den

Stanoviště pro děti s vodní tématikou bude připravené 2. června v Mateřském centru Máj od 10 hodin.

Den dětí v knihovně

Jihočeská vědecká knihovna pořádá v zahradě knihovny Na Sadech 2. června od 14 do 18 hodin odpoledne plné her a zábavy.

Štítky Česko, knihovna, Mustafa Kemal Atatürk, soutěž, Světová konference, OSN, San Francisco, Turecko, Mezinárodní den dětí, Ženeva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počasí dnes přeje, tak si společně s dětmi užijte jejich den  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.