Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Svěcení po pětadvaceti letech. Budějce mají od soboty nového biskupa

České Budějovice mají od soboty nového biskupa. Je jím Vlastimil Kročil, jehož v katedrále sv. Mikuláše vysvětil pražský arcibiskup Dominik Duka. Stal se třináctým budějckým biskupem. Nahradil Jiřího Paďoura, jenž minulý rok ze zdravotních důvodů rezignoval.

„Když jsem 20. září roku 1988 opouštěl svoji vlast, abych uskutečnil svou touhu stát se knězem, přemýšlel jsem, kam mne jednou služba Bohu zavede,“ uvedl Kročil v závěrečné promluvě. Emigroval, když nebyl přijat do kněžského semináře v Litoměřicích, kam se třikrát hlásil. Teologii pak studoval v Římě. Přítomné hosty v promluvě oslovil i italsky a německy.

Skoro tříhodinová slavnost s průvodem duchovních skončila po poledni. Katedrálu zaplnilo kolem 500 lidí a podobný počet věřících sledoval obřad před chrámem na velkoplošných obrazovkách.

Už je to čtvrt století, co se taková sláva v krajském městě odehrála. Naposled zde byl svěcen Miloslav Vlk. Jeho dva další nástupci již byli vysvěceni. Sobotnímu aktu byl přítomen i apoštolský nuncius Giuseppe Leanza. Ředitel protokolu prezidentské kanceláře Jindřich Forejt také přečetl novému biskupovi dopis od prezidenta Miloše Zemana.

Mezi českými a moravskými biskupy nechyběl emeritní českobudějovický biskup Paďour. Rezignaci na úřad nabídl v říjnu 2013, papež František ji přijal loni v březnu. Poté vedl diecézi vikář Adolf Pintíř. Kročila, který naposledy působil jako farář ve Veselí nad Lužnicí, jmenoval papež diecézním biskupem letos 19. března.

Kročil, který pochází z Brna, v květnu oslavil čtyřiapadesáté narozeniny. Po studiích v Římě přijal kněžské svěcení 16. července 1994, rovněž v katedrále sv. Mikuláše v Českých Budějovicích.

Zdroj: ČTK
Foto: Biskupství českobudějovické

Štítky České Budějovice, Vlastimil Kročil, Jiří Paďour, Dominik Duka, Řím, Miloslav Vlk, Papež František, Giuseppe Leanza, Miloš Zeman, Litoměřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svěcení po pětadvaceti letech. Budějce mají od soboty nového biskupa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.