Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Boleticích začalo mezinárodní cvičení pozemních jednotek protivzdušné obrany

Ve vojenském újezdu Boletice bylo v pondělí zahájeno mezinárodní cvičení pozemních jednotek protivzdušné obrany. Tentokrát nese název Tobruq Legacy 2015. Mimo našich vojáků se zapojí i příslušníci armád ze Slovenska, Maďarska, Litvy a Spojených států amerických.

„Tento týden jsme završili několikaměsíční náročnou přípravnou fázi. Od prvotní myšlenky na společné cvičení jednotek pozemní protivzdušné obrany až po dnešek jsme ušli velký kus cesty. Věřím, že naše úsilí se nám zúročí v podobě úspěšného cvičení,“ uvedl plukovník Vladimír Barca, velitel 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic.

Na pět stovek vojáků bude demonstrovat schopnost dostát závazkům vyplývajících z článku 5 Washingtonské smlouvy o kolektivní obraně členských států NATO. Jde o vůbec první takový výcvik na našem území, navíc jej povedou čeští vojáci. „Naši vojáci se zdokonalí v řízení a velení jednotkám pozemní protivzdušné obrany členských států NATO. Získají tak cenné zkušenosti, které mohou využít při nasazení v aliančních operacích,“ doplnil plukovník Barca.

Samotný název cvičení byl odvozen Strakonického protiletadlového pluku, který je nositelem čestného názvu „Tobrucký“. Jeho vojáci se tím hlásí k odkazu 200. československého lehkého protiletadlového pluku, který se za druhé světové války významně zapojil do bojů africké město Tobruk. Taktické cvičení vyvrcholí bojovými střelbami ze zbraňových systémů.

Štítky Boletice, protivzdušná obrana, USA, Maďarsko, Litva, Slovensko, NATO, druhá světová válka, Strakonice, Washingtonská smlouva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Boleticích začalo mezinárodní cvičení pozemních jednotek protivzdušné obrany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.