Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jihočeští policisté zatím zadrželi jednu nelegální migrantku

Zatím jednu nelegální migrantku zadrželi policisté v Jihočeském kraji. Žena, která pochází z Nigérie a cestovala z Itálie, překročila česko-rakouské hranice v neděli. Jinak policisté nezaznamenali větší pohyb cizinců v regionu a situace je podle nich klidná.

„Všechna opatření jsou preventivní a ukazuje se, že se nenaplnily výhrůžky xenofobních organizací, které tvrdí, že zde hrozí nápor islamistů,“ řekl po jednání bezpečnostní rady její předseda a jihočeský hejtman Jiří Zimola.

V jiných regionech na česko-rakouských hranicích evidovali policisté vyšší počty zadržených nelegálních migrantů. Jihočeský kraj tuto problematiku momentálně řešit nemusí. „Zatím jediná osoba, kterou jsme zadrželi, cestovala autobusovou linkou Janov - Praha,“ uvedl náměstek policejního ředitele Jihočeského kraje Roman Bláha. Dodal, že ženu původem z Nigérie objevila kontrola při prověřování totožnosti pasažérů na jedné benzinové stanici.

Situaci v Jihočeském kraji denně monitoruje přibližně stovka členů cizinecké, pořádkové i dopravní policie, a to nejen v pohraničí. Kontroly se týkají i železniční dopravy. Bláha dodal, že někteří lidé z pohraničí volali policistům s tím, že viděli podezřelou skupinu cizinců. „Domnívali se, že jde o utečence, vyjeli jsme na místo, ale žádné toto podezření se nepotvrdilo,“ řekl Bláha. Dodal, že kontroly a zvýšené nasazení policistů potrvá do odvolání.

Ministr vnitra Milan Chovanec ve čtvrtek na mimořádné schůzi Sněmovny k migraci ohlásil, že Česko kvůli migrační krizi posiluje kontroly ve vlacích z Maďarska a na některých vybraných silnicích v pohraničí. Opatření bylo vyhlášeno ve třech krajích. V Jihomoravském a Jihočeském kraji kvůli jejich státní hranici s Rakouskem, přes něž běženci do Česka přicházejí, a v Kraji Vysočina kvůli kontrolám na dálnici D1. Při kontrolách s cizineckou policií spolupracuje pořádková a dopravní policie.

Zdroj: ČTK
Foto: commons.wikimedia.org

Štítky Jihočeský kraj, Nigérie, Itálie, Jiří Zimola, Česko, Praha, Janov, Milan Chovanec, Poslanecká sněmovna ČR, Cizinecká policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští policisté zatím zadrželi jednu nelegální migrantku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.