Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Město chce během léta občanům vysvětlit problém protipovodňových opatření na Malši

Iniciativa Zachraňme Malák, která během pár dnů dokázala na Facebooku posbírat přes 1500 fanoušků a 1700 podpisů petice, slaví menší úspěch. Zastupitelstvo Českých Budějovic na své schůzi v pondělí 29. června stáhlo bod č. 19, ve kterém mělo jednat o smlouvě mezi Povodím Vltavy, městem České Budějovice a Ministerstvem Zemědělství. Stavební práce tak doznají menšího zpoždění, ale nespokojení občané nemají zdaleka vyhráno.

Stáhnutím bodu z jednání rady města nedošlo k odsouhlasení podpisu smlouvy mezi městem České Budějovice, Povodím Vltavy a Ministerstvem Zemědělství. Jak celá věc administrativně funguje Budějcké Drbně vysvětlil Ing. Martin Poláček ze státního podniku Povodí Vltavy.

Město České Budějovice jako zadavatel protipovodňových opatření na řece Malši splnilo všechny zákonné náležitosti a připravilo celý projekt k podpisu. V praxi to funguje tak, že si město zařídí všechny potřebné dokumenty, dostane souhlas k čerpání dotace od Ministerstva Zemědělství a předá pomocí několika smluv celé zpracování nám, tedy Povodí Vltavy. My jako správci toku vysoutěžíme zpracovatele, zrealizujeme a zainvestujeme stavbu a po dokončení hotové dílo opět předáme zpátky městu.”

Celé to tedy znamená, že si město odsouhlasilo projekt, aby si ho poté pod nátlakem veřejnosti pozastavilo. Nicméně se nejedná o žádné zastavení prací, což potvrdila mluvčí města Jitka Welzlová.

„Město na posledním zastupitelstvu stáhlo již zmíněný bod z jednání, jelikož chce všem vlastníkům během léta vysvětlil problémy s projektem spojené. Na jednání vystoupil také projektant Ing. Daniel Vaclík z firmy VH-TRES, který je s problémem Malše velice dobře seznámen a dokázal věcně a dobře odpovídat na všechny dotazy zúčastněných. Vše máme připravené, odsouhlasené a máme i slíbené peníze, takže se nyní jedná spíše o takový čas na vysvětlenou s tím, že by se o tomto bodu mělo zastupitelstvo bavit po prázdninách. Bohužel ale došlo k odvolání primátora a nedokážeme nyní říct, co se bude během a po prázninách primárně řešit.”

Nespokojení občané a zastánci zachování současného rázu okolí Malého jezu tak mají během léta čas k zjištění veškerých podrobností projektu. V první fázi mělo dojít ke kácení stromů od Malého jezu k ulici Kaplířova a dalším terénním úpravám, jak je znázorněno na mapě.

 

Autoři

Štítky České Budějovice, Malše, Povodí Vltavy (státní podnik), léto, Ministerstvo zemědělství České republiky, projekt, Facebook, Martin Poláček, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chce během léta občanům vysvětlit problém protipovodňových opatření na Malši  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.