Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Obce mohou žádat o příspěvek na výsadbu alejí do konce července

Ještě dva týdny se mohou obce obracet na Nadaci ČEZ ohledně příspěvku na výsadbu stromů a alejí. Letošní druhé kolo grantového řízení Stromy bude otevřeno do konce července. Na vznik nových stromořadí mohou obce od Nadace ČEZ získat až 150 tisíc korun.

„Podpora výsadby alejí má velký ohlas. Hlásí se nám desítky obcí a měst s nápady na obnovu alejí v místech, kde dříve historicky existovaly, ale postupně bohužel vymizely,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Vznik nových stromořadí a obnovu zanedbané zeleně podporuje Nadace ČEZ už pátým rokem. Ve spolupráci s nadací už města a obce obnovily či nově vysadily 212 stromořadí. Na jihu Čech se do jejich sázení zapojily například obce Modrá Hůrka, Mydlovary, Pištín nebo Temelín, který ve své části Kočín vysázel 24 stromů. „Orkán, který se přes obec před dvěma roky přehnal, nám poničil část návsi a vyvrátil zde většinu stromů. Ty zde mají estetický i praktický význam. Zpevňují totiž hráz rybníka, který se nachází uprostřed návsi,“ uvedl starosta Temelína Petr Macháček.

Maximální výše příspěvku od Nadace ČEZ je 150 tisíc korun. Obec může požádat prostřednictvím elektronického formuláře umístěného na webových stránkách Nadace ČEZ. Pořadí zaslaných žádostí na rozhodování nemá vliv. Stejně jako v loňském roce zapojí nadace do schvalování projektů i známé osobnosti.

Místo tištěné faktury peníze na stromy

Řada zákazníků Skupiny ČEZ dává přednost elektronickému vyúčtování před posíláním klasických tištěných faktur. Skupina ČEZ se rozhodla peníze za tisk a poštovné, které díky těmto zákazníkům ušetří, věnovat prostřednictvím své nadace na výsadbu alejí v celé České republice.

Veškeré potřebné informace o grantovém řízení Stromy, pravidla i formuláře najdete na stránkách Nadace ČEZ.

Foto: Václav Brom

Štítky ČEZ, alej, strom, nadace, Česko, Temelín, Petr Macháček, Modrá Hůrka, Mydlovary, Pištín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce mohou žádat o příspěvek na výsadbu alejí do konce července  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.