Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Neděle 26. května 2024  |  Svátek má Filip
Bez reklam

Holubů v Budějcích ubylo, nejvíce se jich skrývá na Palackého náměstí

Krajská metropole má výsledky tříměsíčního monitorování populace holubů v centru města. Podle statistik je nejkomplikovanější lokalitou s množstvím drobným hnízdišť v půdních prostorách Palackého náměstí včetně jeho okolí. Zde se pravidelně vyskytuje až tisícovka holubů, což je pětina ze všech sídlících v Budějcích.

„Už průběžná čísla ukázala, že na území města jsou trvale obsazené lokality i s hnízdišti, někde dochází jen k častým přeletům a nepravidelným usedáváním holubů na střechy a jinde se holubi téměř nevyskytují. Nejkomplikovanější lokalitou je Palackého náměstí a jeho okolí, potravní nabídku ale nalézají i v centru. Příkladem pro holuby vítaného prostředí kvůli nezajištěným budovám je vlakové nádraží a jeho sousedství, které bylo označeno jako trvale obsazené místo s hnízdišti. Vzdálenější oblasti, jako například Mladé Hodějovice, Suché Vrbné, Vráto, Husova kolonie či Nemanice, jsou prakticky bez holubů. Zato Pražské předměstí a sídliště Vltava doplácejí na přelety holubů z Palackého náměstí, kdy se například konstrukce lávky pro pěší přes Vltavu stala jejich významným hnízdištěm i shromaždištěm,“ připomněl zastupitel Ivo Moravec.

Pohyb holubů v Českých Budějovicích je nerovnoměrný, nelze jej však označit za kalamitní, vyjma snad zmíněného Palackého náměstí. Počet holubů na území města nepřesahuje 5 tisíc. Vytvoření hnízdní kolonie umožňují především lokality s budovami bez dostatečné údržby.

„Pokud srovnáme situaci dnes se stavem v roce 2006, kdy se obdobné pozorování uskutečnilo, zjišťujeme, že došlo k výraznému zlepšení stavu i k úbytku populace volně žijících holubů na celém území města. Značnou zásluhu na tom má právě údržba a opravy nemovitostí. Veškerá regulační opatření proti holubům jsou účinná teprve při pravidelném a dlouhodobém, lépe však při trvalém provádění. Stejným způsobem totiž holubi vykazují svůj tlak na osídlování prostředí. Každoročně se množí a nepřetržitě zkoušejí a vyhledávají nové možnosti k zahnízdění, nebo vniknutí do budov a využijí sebemenší příležitosti,“ přibližuje Ivo Moravec.

Tam, kde je podezření na hnízdění holubů, je potřeba fyzická kontrola budov a zabezpečení větracích otvorů a oken na fasádách domů, například mřížemi. Dále je potřeba zamezit nepřirozeným zdrojům potravy a instalace komorových holubníků. Pravidelně by měly být prováděny i regulační zásahy ve zvířecích populacích, které mají za cíl omezit nepřirozené rozšíření populace, což by přineslo větší škodu jak na zvířatech, tak na zdraví a majetku obyvatel.

Štítky České Budějovice, Ivo Moravec, Vltava, Vráto, Suché Vrbné, Nemanice, Husova kolonie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Holubů v Budějcích ubylo, nejvíce se jich skrývá na Palackého náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.